Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ministri obrany V4 podpísali dokumenty, ktoré určujú smer spolupráce

Na snímke ministri obrany členských štátov Vyšehradskej štvorky (V4) zľava Martin Stropnický (ČR), Tomasz Siemoniak (Poľsko), Csaba Hende (Maďarsko) a Martin Glváč (Slovensko) počas dvojdňového stretnutia vo Vyšehrade v Maďarsku v piatok 14. marca 2014. Foto: TASR/MTI - Szilárd Koszticsak
Na snímke ministri obrany členských štátov Vyšehradskej štvorky (V4) zľava Martin Stropnický (ČR), Tomasz Siemoniak (Poľsko), Csaba Hende (Maďarsko) a Martin Glváč (Slovensko) počas dvojdňového stretnutia vo Vyšehrade v Maďarsku v piatok 14. marca 2014. Foto: TASR/MTI - Szilárd Koszticsak

Maďarský minister Csaba Hende zdôraznil, že krajinám strednej Európy mimoriadne záleží na stabilite Ukrajiny a jej európskej integrácii.

Vyšehrad 14. marca (TASR) - Ministri obrany krajín V4 chcú dať spolupráci v oblasti obrany novú perspektívu. Zhodli sa na tom počas dvojdňového spoločného rokovania (13.-14.3.) v maďarskom Vyšehrade. Svoj zámer deklarovali podpisom troch kľúčových dokumentov, ktoré určujú smer spolupráce do budúcnosti.

"V priebehu posledných rokov krajiny V4 komunikujú a spolupracujú oveľa intenzívnejšie než kedykoľvek predtým. Pre ďalší pokrok je však potrebný plán ďalšej spolupráce, na základe ktorého môžeme napredovať," uviedol slovenský minister obrany Martin Glváč k podpisu Dlhodobej vízie obrannej spolupráce krajín V4.

Ďalší dokument, ktorý šéfovia rezortov obrany V4 podpísali, sa týka zintenzívnenia spolupráce v oblasti obranného plánovania. Podľa ministerstva má táto oblasť perspektívu, nakoľko všetky krajiny vychádzajú z rovnakého základu, ktorým je obranné plánovanie NATO. Ministri tiež hovorili o možnosti napredovať formou vzájomnej výmeny odborníkov na obranné plánovanie.

Šéfovia rezortov obrany podpísali aj memorandum o porozumení ktoré sa dotýka prípravy bojovej skupiny EÚ krajín V4. Tento dokument predstavuje ďalší krok na ceste k vytvoreniu spoločnej bojovej skupiny, ktorá bude v pohotovosti v prvej polovici 2016. "Kolektívne úsilie v podobe spoločnej jednotky vytvorenej pre potrebu prispieť do síl rýchlej reakcie EÚ môže byť zároveň prvým krokom k vzniku spoločnej mnohonárodnej jednotky krajín V4," dodal Glváč.

TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Balleková.

Ministri obrany V4 v Maďarsku: Treba zachovať územnú integritu Ukrajiny

Územnú integritu a suverenitu Ukrajiny je potrebné zachovať. Zhodli sa na tom dnes v severomaďarskom Vyšehrade ministri obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktorí podpísali tri kľúčové dokumenty určujúce smer ďalšej spolupráce.

Podľa agentúry MTI na tlačovej besede po dvojdňovej schôdzke šéfov rezortov obrany V4 maďarský minister Csaba Hende zdôraznil, že krajinám strednej Európy mimoriadne záleží na stabilite Ukrajiny a jej európskej integrácii.

Hende dodal, že medzinárodné spoločenstvo musí dať jednoznačne a rozhodne najavo, že Rusko musí okamžite stiahnuť svoje vojská a viesť konštruktívny dialóg s Kyjevom a s medzinárodným spoločenstvom.