Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ministri rozšíreného formátu V4 rokovali v Budapešti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Témou bola agrárna politika.

Budapešť 25. januára (TASR) - Agrárni ministri krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ako aj Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska, prerokovali vo štvrtok v Budapešti návrh reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ po roku 2020.

Podľa agentúry MTI na mimoriadnej schôdzke zvolanej maďarským ministrom pôdohospodárstva Sándorom Fazekasom sa okrem šéfov agrárnych rezortov uvedených krajín zúčastnil aj komisár EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan. Maďarsko je v súčasnosti predsedajúcou krajinou vo vyšehradskom zoskupení.

Fazekas zdôraznil, že ide o prvú skupinu krajín, ktorá sa zaoberala príslušným návrhom Európskej komisie z vlaňajšieho novembra. "Zhodli sme sa v tom, že je potrebná silná agrárna politika a že podporujeme zachovanie dvojpilierovej štruktúry tejto politiky," dodal.

Hogan poznamenal, že EK pracuje na zjednodušení agrárnej politiky, aby tá zabezpečila väčšiu pružnosť a subsidiaritu členským štátom a aby poľnohospodárov menej zaťažovala. Návrh zákona o spoločnej agrárnej politike predloží EK v júni, ministri členských krajín Únie o ňom budú rokovať v pondelok.

Ministri Česka, Maďarska, Poľska, Slovenska a Chorvátska podpísali pri tejto príležitosti spoločné vyhlásenie. Podľa maďarského ministra v budúcnosti očakávajú, že sa k tejto iniciatíve pripoja aj ďalšie krajiny, pričom Rumunsko dokument nepodpísalo z dôvodu svojho nadchádzajúceho predsedníctva a Bulharsko pre svoje súčasné predsedníctvo v Rade EÚ.