Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ministri vnútra EÚ chcú predĺženie kontrol schengenských hraníc

Holandský minister vnútra Ard van der Steur čaká na začiatok neformálnej schôdzky ministrov vnútra a spravodlivosti krajín EÚ v Amsterdame 25. januára 2016, ktorí budú rokovať o opatreniach na zmiernenie migračnej krízy a o boji proti terorizmu. Foto: TASR/AP

Krajiny EÚ prostredníctvom ministrov vnútra vyzvali Európsku komisiu, aby pripravila právne a praktické základy pre rozšírenie dočasných opatrení na vnútorných hraniciach EÚ.

Brusel/Amsterdam 25. januára (TASR) - Členské krajiny Európskej únie dnes na neformálnom zasadnutí ministrov vnútra v Amsterdame požiadali Európsku komisiu, aby umožnila rozšírenie dočasných kontrol na vnútorných schengenských hraniciach až na dva roky. Oznámil to holandský štátny tajomník pre otázky migrácie Klaas Dijkhoff, ktorého krajina momentálne predsedá Rade EÚ a ktorá dnešné ministerské stretnutie usporiadala.

Viaceré krajiny schengenskej zóny zaviedli vlani kontroly na vnútorných hraniciach v súvislosti s migračnou krízou. Súhlas na opätovné a časovo obmedzené zavedenie kontrol na vnútroschengenských hraniciach vydáva Európska komisia, a to najdlhšie na šesť mesiacov.

"V súčasnej dobe je možné prijímať dočasné opatrenia iba na obmedzený čas šiestich mesiacov. Ale bezprecedentný príliv žiadateľov o azyl, ktorý prinútil členské štáty prijať tieto opatrenia na vnútroštátnej úrovni, neklesol," uviedol Dijkhoff na tlačovej konferencii po skončení dnešného ministerského zasadnutia v Amsterdame.

Dijkhoff spresnil, že krajiny EÚ prostredníctvom ministrov vnútra vyzvali Európsku komisiu, aby pripravila právne a praktické základy pre rozšírenie dočasných opatrení na vnútorných hraniciach EÚ, v súlade s článkom 26 Kódexu schengenských hraníc. Ide o ustanovenie, ktoré umožňuje zachovanie dočasných kontrol na vnútorných hraniciach až na dva roky.