Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ministri vnútra EÚ pripravili akčný plán boja proti terorizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi opatrenia, na ktorých sa dnes zhodli ministri vnútra, patria napríklad povinné kontroly občanov EÚ pri vstupe a výstupe zo schengenského priestoru, najmä na letiskách.

Brusel/Riga 29. januára (TASR) - Lotyšské predsedníctvo v EÚ dnes oznámilo, že ministri vnútra krajín EÚ, ktorí sa stretli na neformálnom zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Rige, prijali "konkrétny a ambiciózny" plán, ktorý má čeliť propagande radikálnych islamistov v Európe a predísť novým teroristickým útokom na pôde EÚ.

Dnes prijatý akčný plán, ktorý je obsiahnutý v spoločnom vyhlásení ministrov vnútra európskej dvadsaťosmičky, bude prerokovaný 12. februára na mimoriadnom summite EÚ, na ktorom najvyšší lídri budú hovoriť o bezpečnostných výzvach pre Európu.

"Nedávne teroristické útoky vo Francúzsku, protiteroristické opatrenia prijímané v Belgicku a narastajúca hrozba, ktorú predstavujú bojovníci vracajúci sa z bojov v zahraničí, sú jasným signálom, že EÚ musí zosilniť protiteroristické opatrenia tak na národnej, ako aj na celoeurópskej úrovni," vyhlásil lotyšský minister vnútra Rihards Kozlovskis, ktorý predsedal stretnutiu v Rige.

Medzi opatrenia, na ktorých sa dnes zhodli ministri vnútra, patria napríklad povinné kontroly občanov EÚ pri vstupe a výstupe zo schengenského priestoru, najmä na letiskách. Ďalším je návrh na vytvorenie spoločného európskeho registra dát cestujúcich v leteckej doprave (PNR) s cieľom sledovať pohyb podozrivých osôb. Ministri súhlasia aj so zavedením moderných technológií na sledovanie sociálnych sietí a dešifrovanie správ, ktoré predstavujú bezpečnostné hrozby.

Medzi naznačenými opatreniami nechýba ani zameranie sa na odstraňovanie príčin, ktoré vedú k radikalizácii moslimov žijúcich v Európe, pričom je snaha členských štátov EÚ zabrániť ich náboru zo strany islamských hnutí a znemožniť ich odchodu do oblastí konfliktov v Sýrii, Iraku alebo Líbyi. V prípade návratu moslimských bojovníkov do domovských štátov je nevyhnutné ich lokalizovať a mať pod dozorom.

Koordinátor EÚ pre boj s terorizmom Gilles de Kerchove v tejto súvislosti ministrov vnútra upozornil, že EÚ musí konať jednotne, ako celok a nepodnikať samostatné kroky, ako k tomu dochádza v súčasnosti.

Podľa údajov EÚ sa k radikálnym islamistickým teroristickým hnutiam v Sýrii a Iraku pripojilo vyše 3000 Európanov, pričom okolo 30 percent z nich sa už vrátilo do Európy.