Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Ministri vnútra EÚ sa nezhodli na premiestnení 40.000 migrantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oznámilo to luxemburské predsedníctvo EÚ, ktoré citovala agentúra DPA.

Brusel 20. júla (TASR) - Ministri vnútra členských krajín EÚ sa na dnešnej schôdzke v Bruseli nedokázali zhodnúť na dobrovoľnej relokácii 40.000 migrantov, ktorí sa už nachádzajú na území Grécka a Talianska. Oznámilo to luxemburské predsedníctvo EÚ, ktoré citovala agentúra DPA.

Ministri dnes stanovili počet migrantov - určených na relokáciu v rámci EÚ v priebehu nasledujúcich dvoch rokov - na 32.256.

Európska komisia (EK) ešte koncom júna navrhla, aby sa členské štáty dohodli na dobrovoľnom presídlení 40.000 azylantov z územia Grécka a Talianska. Počet, ku ktorému dnes dospeli ministri, túto hranicu nedosahuje.

Šéfovia rezortov vnútra však mierne prekonali počet 20.000 migrantov, ktorí by podľa návrhu EK mali byť presídlení do EÚ z krajín Blízkeho východu, postihnutých občianskou vojnou a násilnosťami. Ministri sa dnes dohodli, že ich krajiny spoločne prijmú 22.504 takýchto presídlencov.

Návrh EK na dobrovoľnú relokáciu 40.000 migrantov z Grécka a Talianska a na prijatie 20.000 ohrozených obyvateľov, ktorí sa ešte nachádzajú v krajinách Blízkeho východu, nahradil pôvodný plán na zavedenie povinných kvót. Myšlienka povinných kvót na prijatie migrantov, za ktorú sa výrazne zasadzovali Gréci i Taliani, sa totiž stretla so silným odporom viacerých členských štátov EÚ.