Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ministri vnútra rokujú v Amsterdame o boji proti terorizmu a migrácii

Ministri vnútra rokujú v Amsterdame o boji proti terorizmu a migrácii Foto: TASR/AP

Akciu zorganizovalo holandské predsedníctvo v EÚ.

Brusel/Amsterdam 25. januára (TASR) - Ako čeliť urgentným výzvam, pred ktorými stojí Európa, je témou dnešného neformálneho zasadnutia ministrov vnútra krajín EÚ v Amsterdame. Akciu zorganizovalo holandské predsedníctvo v EÚ.

Ministri majú na programe dňa najmä rokovania o migračnej kríze, ktorá ohrozuje existenciu schengenského priestoru, a o boji proti terorizmu vrátane otázky zahraničných bojovníkov a nelegálneho obchodovania so zbraňami.

V rámci tohto stretnutia by ministri mali oficiálne otvoriť Európske protiteroristické centrum, ktoré bude fungovať v rámci Europolu, policajného úradu EÚ.

Riaditeľ Europolu Rob Wainwright ešte pred dnešnou ministerskou schôdzou v Amsterdame uviedol, že nové protiteroristické centrum by sa malo postupne zmeniť na trvalú štruktúru, ktorá vznikla na politickej úrovni a po prvý raz v EÚ vytvára špecializované operačné stredisko zaoberajúce sa citlivými otázkami terorizmu.

Nové centrum by malo odstrániť jeden z hlavných nedostatkov v oblasti doterajšieho boja proti terorizmu v Európe - nedostatočnú výmenu spravodajských informácií medzi členskými krajinami.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve pred otvorením ministerskej schôdze uviedol, že treba vyvinúť dostatočný tlak na všetky členské štáty EÚ, aby bol prijatý konkrétny kalendár opatrení, s prvými uplatneniami v praxi už do konca marca tohto roku.

V oblasti migrácie sa očakáva, že ministri vnútra prerokujú možnosť rozšírenia dočasných kontrol na vnútroschengenských hraniciach na dobu dvoch rokov. Bežné obdobie, s ktorým musí súhlasiť Európska komisia, je šesť mesiacov.

Ministri vnútra by mali zároveň zhodnotiť aj najnovší vývoj udalostí ohľadom príprav na vytvorenie spoločnej Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

V utorok sa v Amsterdame rovnako na neformálnom zasadnutí stretnú ministri spravodlivosti EÚ, ktorí budú diskutovať predovšetkým o boji proti počítačovej kriminalite.