Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ministri zahraničných vecí EÚ nesúhlasia s názorom Trumpa na NATO

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí Francúzska Jean-Marc Ayrault pred novinármi uviedol, že najlepšou odpoveďou na Trumpove vyhlásenia je jednota Európanov.

Brusel 18. januára (TASR) – Viacerí ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ dnes v Bruseli hodnotili najnovšie vyhlásenia novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré poskytol pre periodiká The Times a Bild.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti označil za "znepokojujúce" Trumpovo tvrdenie, že NATO je zastaraná štruktúra.

"Uvidíme, aké to bude mať dôsledky pre americkú politiku," upozornil Steinmeier, ktorý na rokovania najvyšších európskych diplomatov prišiel po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Dodal, že tieto obavy zdieľajú aj v aliancii, a pripomenul, že budúci prezident USA protirečí slovám budúceho amerického ministra obrany, ktorý má na alianciu iný názor.

Minister zahraničných vecí Francúzska Jean-Marc Ayrault pred novinármi uviedol, že najlepšou odpoveďou na Trumpove vyhlásenia je "jednota Európanov".

"Rovnako ako aj v prípade brexitu musíme zostať jednotní, musíme vytvoriť jednotný front, nemali by sme zabúdať, že sila Európanov spočíva v ich jednote," spresnil Ayrault.



Dodal, že sa teší na stretnutie s novým ministrom zahraničných vecí USA, s ktorým chce prediskutovať také dôležité témy, ako sú vzťahy s Ruskom, ukrajinská kríza, otázka sankcií alebo jadrová dohoda s Iránom a blízkovýchodný mierový proces.

Šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz novinárom pripomenul, že nesúhlasí s Trumpovým názorom na Severoatlantickú alianciu, lebo NATO je podľa neho "veľmi silné obranné zoskupenie".

Belgický vicepremiér a šéf rezortu zahraničia Didier Reynders upozornil, že si treba počkať na prvé kontakty s budúcou americkou administratívou. Zároveň pripomenul, že EÚ a USA už "urobili spoločne veľa vecí a budú musieť preukázať, akú významnú hodnotu predstavuje EÚ a NATO".

V podobnom duchu sa vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý vyzval na trpezlivosť. Podľa jeho slov nemá zmysel, aby ministri zahraničných vecí EÚ ešte pred inauguráciou nového prezidenta USA hodnotili jeho jednotlivé vyhlásenia.