Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacie EÚ rokujú o Sýrii a o mieri na Blízkom východe

Predstaviteľka EÚ Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Mogheriniová zároveň upozornila, že zasadnutie sa koná na prvé výročie začatia plnenia dohody s Iránom zameranej na zníženie jadrového potenciálu tejto stredoázijskej krajiny.

Brusel 16. januára (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa svojom prvom tohoročnom stretnutí v Bruseli venujú predovšetkým krízovej situácii v Sýrii a blízkovýchodným mierovým rokovaniam.

Zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti sa koná deň po tom, ako sa z iniciatívy Francúzska v Paríži stretli diplomati z takmer 70 krajín, aby spoločne vyzvali Izraelčanov a Palestínčanov na obnovenie priamych mierových rokovaní. Izraelská aj palestínska delegácia na parížskych rokovaniach chýbali.

Nedeľňajšia parížska schôdza opätovne potvrdila pozíciu EÚ smerom k vytvoreniu dvoch samostatných štátov, čo izraelská strana odmieta.

Zasadnutie európskych diplomatov sa koná týždeň pred začatím mierových rozhovorov o Sýrii, ktoré sa uskutočnia v kazašskej metropole Astana.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá ministerským rokovaniam predsedá, spresnila, že diplomati prvé tohoročné stretnutie začnú posudzovaním priorít prvej časti roku 2017.

Podľa jej slov sú rokovania zamerané na diskusie o Sýrii; ministrom chce spresniť iniciatívu, ktorú vyvíjala EÚ na minulotýždňových rokovaniach o mierovom zjednotení Cypru v Ženeve, a na pracovnom stole je aj mierový proces na Blízkom východe, kde EÚ vystupuje v rámci kvarteta (USA, EÚ, Rusko a OSN).

Mogheriniová zároveň upozornila, že dnešné zasadnutie sa koná na prvé výročie začatia plnenia dohody s Iránom zameranej na zníženie jadrového potenciálu tejto stredoázijskej krajiny.

Podľa jej slov uplynulý rok ukázal, že vzťahy medzi EÚ a Iránom boli v znamení zvýšenej hospodárskej výmeny. "Aj to je dôkaz, že diplomacia funguje," skonštatovala Mogheriniová.

Pred začatím rokovaní spresnila, že situácia v Líbyi nie je na programe dnešného dňa, táto téma je však súčasťou priorít EÚ v prvom polroku 2017. Líbyi sa dostane do stredobodu pozornosti ministrov na ich februárovom zasadnutí.