Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin v Minsku: Vojenská eskalácia krízu na Ukrajine nevyrieši

Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Foto: TASR/AP

Putin a Porošenko sa naposledy stretli začiatkom júna, keď neformálne konverzovali vo Francúzsku počas osláv 70. výročia spojeneckého vylodenia v Normandii.

Minsk 26. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes na medzinárodných rokovaniach za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v Minsku povedal, že krízu na Ukrajine nevyrieši ďalšia vojenská eskalácia, ale ani dialóg bez zástupcov východných, ruskojazyčných regiónov, informovala agentúra Reuters.

Putin tiež uviedol, že ruská ekonomika by mohla utrpieť straty vo výške 100 miliárd rubľov (2,10 miliardy eur), ak sa na ruský trh dostane tovar z Európskej únie cez Ukrajinu po tom, ako Kyjev podpísal obchodnú dohodu s EÚ. Varoval, že Moskva prijme odvetné obchodné opatrenia, ak k tomu dôjde. A uviedol, že sa to dotkne aj Bieloruska a Kazachstanu, ktorí sú obchodnými partnermi Moskvy a vytvorili s Ruskom colnú úniu.

K Putinovi a Porošenkovi sa na rokovaniach v Minsku pripojili prezidenti Bieloruska a Kazachstanu a traja vysokí predstavitelia Európskej únie.

"Dnes sa v Minsku rozhoduje o osude mojej krajiny a Európy. Záujmy Donbasu boli a budú zobraté v úvahu," citovala agentúra Associated Press ukrajinského prezidenta.

Za jediný účinný nástroj ukončenia krviprelievania na východe Ukrajiny označil Porošenko účinné kontroly hranice s Ruskom, zastavenie dodávok zbraní proruským povstalcom a prepustenie vojnových zajatcov. Na medzinárodných rokovaniach v Minsku povedal, že z ukrajinskej krízy chcú všetci aktéri vyjsť dôstojne a on si, v záujme mieru, vypočuje všetky možnosti.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko na otvorení stretnutia vyzval obe strany konfliktu, aby "odložili politické ambície a neusilovali sa o politické dividendy".

Podľa jeho predchádzajúcich slov zrejme dnešné rokovania neprinesú významný prelom, mohli by však pomôcť odštartovať mierový proces. Povedal to na stretnutí s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovou pred začatím hlavných rokovaní.

Ashtonová zdôraznila, že jej cieľom na krízových rokovaniach, ktoré sa dnes začali, je zabezpečiť územnú celistvosť Ukrajiny. Podľa vlastných slov sa chce "pokúsiť podporiť občanov Ukrajiny, aby našli mier a bezpečnosť, zabezpečiť, že sa budú môcť tešiť z územnej celistvosti a budúcnosti, ktorá bude ekonomicky udržateľná... a z rastúcich a dobrých vzťahov so susedmi", citovala ju agentúra Reuters.

Lukašenko: Všetci sa zhodli na nutnosti deeskalácie a prepustenia rukojemníkov

Prezidenti Ruskej federácie a Ukrajiny, Vladimir Putin a Petro Porošenko, absolvujú v Minsku po skončení plenárneho rokovania aj bilaterálny rozhovor, ktorý sa začal vo večerných hodinách. Informovali o tom svetové agentúry.

Internetový server eurointegration.com.ua s odvolaním sa na ruské a ukrajinské diplomatické zdroje informoval, že už za dva dni by sa prezidenti oboch krajín mohli stretnúť opäť v Ankare, a to pri príležitosti slávnostnej inaugurácie Recepa Tayyipa Erdogana do úradu prezidenta Tureckej republiky.

O tejto možnosti by sa definitívne malo rozhodnúť ešte dnes večer v Minsku.

O priebehu predchádzajúcich rokovaní za účasti predstaviteľov medzinárodného spoločenstva i bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka sú k dispozícii iba veľmi stručné informácie, ktoré poskytol hostiteľ summitu a ktoré sprostredkovala agentúra Reuters.

Lukašenko povedal, že sa všetci zúčastnení zhodli na nutnosti deeskalácie a prepustenia rukojemníkov. Všetci sa usilovali dosiahnuť prelom. Za nepochybný úspech označil už fakt, že sa schôdzka a ťažké rokovania, počas ktorých boli zrejmé niekedy zásadne odlišné názory, uskutočnili.