Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Minsku opäť zasadne kontaktná skupina pre Ukrajinu

Líder proruských militantov v Donecku Alexander Zacharčenko (vpravo) a bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma počas tlačovej konferencie po rokovaní tzv. kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku 5. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Kontaktná skupina pozostáva zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a OBSE. Naposledy sa v stretla v Minsku 5. septembra. Prítomní boli aj predstavitelia samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.

Moskva 18. septembra (TASR) - Proruskí separatisti z východu Ukrajiny dnes potvrdili účasť na schôdzke kontaktnej skupiny, ktorá sa bude konať v piatok opäť v bieloruskom Minsku.

Predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Andrej Purgin podľa agentúry DPA uviedol, že na schôdzke sa bude diskutovať o zákone udeľujúcom osobitný štatút územiam, ktoré majú pod kontrolou separatisti.

Kyjev bude na schôdzke zastupovať bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma. Ako dnes zdôraznil, na ďalších rokovaniach "sa nemôžeme vzdať územnej celistvosti Ukrajiny... Poznám jasnú pozíciu prezidenta Ukrajiny v tejto otázke... Neuznáme federalizáciu ani (samozvané) republiky".

Ukrajinský parlament schválil zákon o udelení osobitného samosprávneho režimu niektorým častiam Doneckej a Luhanskej oblasti 16. septembra.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes počas prejavu v americkom Kongrese vyhlásil, že je pripravený udeliť juhovýchode krajiny široké práva. "Som pripravený dať separatistom viac práv, než mala akákoľvek iná časť Ukrajiny v dejinách ukrajinského národa. Ak je vojna o právach a nie geopolitických ambíciách, potom budeme hľadať riešenie," citovala Porošenka agentúra ITAR-TASS.

Trojstranná kontaktná skupina pre riešenie konfliktu na juhovýchode Ukrajiny pozostáva zo zástupcov Kyjeva, Moskvy a OBSE. Naposledy sa v stretla v Minsku 5. septembra. Prítomní boli aj predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Účastníci sa dohodli na prímerí, stiahnutí vojakov, otvorení humanitárnych koridorov, ako aj na výmene zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých".