Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

MIPEX 2015: Holandsko a Británia sú menej priateľské k migrantom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obe krajiny dnes vypadli zo zoznamu desiatich najpriateľskejších krajín v správe Index politiky integrácie migrantov (MIPEX) 2015.


Londýn 30. júna (TASR) - Británia a Holandsko sa stali menej priateľskými miestami pre migrantov vzhľadom na vplyv ultrapravicových strán a úsporných opatrení. Obe krajiny dnes vypadli zo zoznamu desiatich najpriateľskejších krajín v správe Index politiky integrácie migrantov (MIPEX) 2015. Informovala o tom agentúra Reuters.

Index porovnáva integračné politiky v 38 krajinách. K jeho zverejneniu došlo v čase citlivom pre Európu, pretože vlády diskutujú o rozdelení desaťtisícov migrantov.

Najlepšou krajinou pre integráciu migrantov sa stalo Švédsko, na ďalších priečkach sa umiestnili Portugalsko a Nový Zéland. Najviac stúplo Dánsko. Na poslednej priečke sa umiestnilo Turecko.

Vedci skúmali bariéry, ktorým musia migranti čeliť pri zamestnávaní, vzdelávaní, zdravotnej starostlivosti, politickej účasti, získavaní stáleho bydliska, prístupe k občianstvu, opätovnom sceľovaní rodín a protidiskiminačných snahách.

Podľa výskumníkov má Británia jedny z najsilnejších protidiskriminačných zákonov, zároveň sa však stala krajinou, v ktorej sa najťažšie v rozvinutom svete môžu rodiny opäť zísť.

Hodnotenie Holandska sa prepadlo pre rozsiahle škrty v oblasti  podpory integrácie. Napríklad pomoc so zvládnutím holandského jazyka či hľadaním práce závisí od oblasti, v ktorej sa migranti nachádzajú.