Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Miroslav Lajčák absolvoval v Lotyšsku sériu rokovaní

Na snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Obaja šéfovia diplomacií sa zhodli, že je v záujme Bruselu, aby Londýn zostal strategickým spojencom a blízkym partnerom Európskej únie v rámci medzinárodných vzťahov.

Riga 31. januára (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák absolvoval v piatok sériu rokovaní v rámci oficiálnej návštevy Lotyšska, na ktorú ho pozval jeho rezortný partner Edgars Rinkevičs. Ministri okrem ďalšieho rozvoja bilaterálnych vzťahov prediskutovali otázky transatlantickej spolupráce, bezpečnostnú agendu, ako aj európske témy, osobitne vo svetle odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ, ku ktorému dôjde v piatok o polnoci SEČ.

Ako TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, obaja šéfovia diplomacií sa zhodli, že je v záujme Bruselu, aby Londýn zostal strategickým spojencom a blízkym partnerom Európskej únie v rámci medzinárodných vzťahov.

"Každopádne v tomto procese nemôžeme hovoriť o víťazoch či porazených," uviedol šéf slovenskej diplomacie. S lotyšským rezortným partnerom sa ďalej zhodli, že pre budúcnosť EÚ bude dôležitá spolupráca tandemu Berlín-Paríž.

Lajčák a Rinkevičs následne diskutovali o možnostiach prehĺbenia spolupráce na pôde medzinárodných organizácií, pričom sa zhodli, že multilateralizmus je efektívnym nástrojom zahraničnej politiky a je potrebné mu venovať zvýšenú pozornosť, najmä v čase, keď sa vo svete začína čoraz viac presadzovať multipolarita. Ministri venovali značnú časť diskusie aj vzťahom s Ruskom, ako aj situácii na Ukrajine a v Bielorusku.

Minister Lajčák rokoval v piatok aj s predsedníčkou lotyšského parlamentu (Saeimy) Inarou Murniece. Osobitne sa zamerali na situáciu v krajinách Východného partnerstva. Lajčák vyzdvihol najmä aktivity minuloročného predsedníctva SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zamerané na podporu obyvateľstva v regiónoch zasiahnutých konfliktom.

Slovenského ministra prijal aj lotyšský prezident Egils Levits, s ktorým primárne diskutoval o potrebe strategickej komunikácie a budovania odolnosti demokratických spoločností v súvislosti s nárastom dezinformačných kampaní.

Lajčák navštívil i vojenskú základňu v Adaži, kde pôsobia príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky, kde rokoval s podpredsedom vlády a ministrom obrany Artisom Pabriksom, ktorý vyzdvihol profesionalitu a pripravenosť členov slovenského kontingentu. Minister Lajčák sa poďakoval slovenským vojakom za ich aktivity v rámci spojeneckých síl a ocenil ich pozitívnu reprezentáciu Slovenska v Lotyšsku, dodal Tlačový odbor MZVaEZ SR.