Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Miroslav Lajčák sa stretol s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom

Miroslav Lajčák Foto: TASR

V diskusii o vývoji na Ukrajine minister prezentoval slovenskú pozíciu vychádzajúcu z princípov rešpektovania medzinárodného práva a pilierov, na ktorých je postavená OSN.

New York 14. februára (TASR) - O situácii na Ukrajine, boji proti medzinárodnému terorizmu, rozvojovej problematike a reforme bezpečnostného sektora diskutoval podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom v piatok v New Yorku.

Informoval o tom dnes Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Otázka reformy bezpečnostného sektora rezonovala počas newyorských rokovaní ministra Lajčáka najviac, keďže deň predtým na pôde OSN spolupredsedal zasadnutiu Skupiny priateľov reformy bezpečnostného sektora. Jej účastníci analyzovali možnosti efektívneho prepojenia tejto oblasti so stabilizáciou a rozvojovými aktivitami v postkonfliktných a transformačných procesoch jednotlivých krajín. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzdvihol dôležitosť tejto témy a ocenil úsilie Slovenska, ktoré túto tému intenzívne presadzuje do agendy medzinárodného spoločenstva.

V diskusii o vývoji na Ukrajine minister prezentoval slovenskú pozíciu vychádzajúcu z princípov rešpektovania medzinárodného práva a pilierov, na ktorých je postavená OSN. "V prípade ukrajinskej krízy Slovensko od začiatku vyzýva na dodržiavanie Charty OSN, nezávislosti a územnej celistvosti. Jediná cesta k mieru je cez politické rokovania," zdôraznil slovenskú pozíciu minister Lajčák.

V rozhovore o medzinárodnom terorizme, ktorý v súčasnosti stelesňujú najmä extrémisti hlásiaci sa k tzv. Islamskému štátu IS), zdôraznil, že hrozba, ktorú predstavujú, je nielen národná a regionálna, ale má dosah aj za hranice Blízkeho východu a vyrovnať sa s ňou bude možné len spoločnými silami všetkých, ktorých sa dotýka priamo či nepriamo.

S generálnym tajomníkom OSN prebrali aj tému klimatických zmien a rozvojovej pomoci, ktoré minister Lajčák podrobne prediskutoval aj na osobitných stretnutiach s ďalšími vysokými predstaviteľmi OSN. So zástupcom generálneho tajomníka OSN Janom Eliassonom, ako aj poradkyňou generálneho tajomníka pre rozvojovú pomoc Aminou Mohammedovou sa venovali predovšetkým rozvojovej agende a príprave na vytýčenie rozvojových cieľov po roku 2015 a otázke klimatických zmien.

S námestníkom generálneho tajomníka pre politické záležitosti Jeffreyom Feltmanom a námestníkom pre mierové operácie Hervé Ladsousom sa zamerali na situáciu na Ukrajine a hrozby, ktoré predstavujú extrémisti najmä v krajinách Blízkeho východu. Počas rokovaní v New Yorku odovzdal minister Lajčák generálnemu tajomníkovi OSN zároveň pozvanie na návštevu Slovenska.