Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Misia OSN naďalej monitoruje líniu prímeria na Golanských výšinách

Izraelská armáda strieľala v pondelok 12. novembra 2012 na Sýriu už druhý deň po sebe a reagovala tak na zablúdenú mínometnú strelu z arabského štátu, ktorá dopadla na Golanské výšiny okupované Izraelom. Na snímke výbuch strely v jednom z domov v sýrskej dedine Bariqa. Foto: TASR/AP Photo

K zadržaniu došlo po zrážkach v zóne oddeľujúcej Sýriu a Izraelom kontrolované Golanské výšiny.

New York 8. mája (TASR) - Príslušníci mierových zborov OSN naďalej monitorujú dodržiavanie prímeria na línii medzi Sýriou a Izraelom okupovanými Golanskými výšinami, ale niekoľkých pozorovateľov z bezpečnostných dôvodov v súvislosti s vývojom situácie v Sýrii presunula na inú pozíciu.

"Misia UNDOF aj naďalej robí všetko pre to, aby zabezpečila výkon svojho mandátu, ale súčasne sa snaží znížiť riziko pre svoj personál," uviedla hovorkyňa OSN Josephine Guerrerová. Dodala, že "s ohľadom na vývoj bezpečnostnej situácie boli príslušníci UNDOF z postu č. 86 presunutí" na iné miesto.

Hovorkyňa ďalej informovala, že OSN sa snaží dosiahnuť prepustenie štyroch filipínskych pozorovateľov, ktorí patria k 1000-člennej misii OSN a ktorých od utorka ich zadržiava jedna z povstaleckých skupín. Spresnila, že podľa informácie OSN sú všetci štyria príslušníci UNDOF v poriadku.

K činu sa prihlásila sýrska povstalecká Brigáda mučeníkov z Jarmúku s tým, že filipínskych príslušníkov misie OSN zadržali pre ich vlastnú bezpečnosť. Nebezpečenstvo podľa povstalcov predstavovali jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a "kriminálne prvky".

K zadržaniu došlo po zrážkach v zóne oddeľujúcej Sýriu a Izraelom kontrolované Golanské výšiny.

Zadržaní vojaci OSN hliadkovali v blízkosti miesta, kde sýrski povstaleckí bojovníci v marci na tri dni zadržali 21 filipínskych pozorovateľov Spojených národov.