Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Misia UNESCO priamo v Odese posúdi škody po ruskom ostreľovaní

Na snímke poškodený Chrám Premenenia Pána v Odese po ruských náletoch 23. júla 2023. Ruské útoky na ukrajinské mesto Odesa v noci na nedeľu ťažko poškodili tamojšiu pravoslávnu katedrálu patriacu ukrajinskej pravoslávnej cirkvi s väzbami na Moskvu. Foto: TASR/AP

Výbor svetového dedičstva UNESCO 25. januára 2023 zaradil historické centrum Odesy na zoznam svetového dedičstva v ohrození.

Kyjev/Londýn 24. júla (TASR) - V súvislosti s ostreľovaním historického centra mesta Odesy mieri do tohto prístavného mesta na juhu Ukrajiny misia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

V pondelok o tom informovali ukrajinské médiá, na ktoré sa vo svojej správe odvoláva britská stanica BBC monitorovaná aj agentúrou TASR.

Misia vykoná v Odese predbežné posúdenie škôd na pamiatkach kultúrneho dedičstva, ktoré vznikli pri útokoch ruskej armády.

BBC pripomenula, že ukrajinské ministerstvo kultúry a informačnej politiky už v nedeľu oznámilo svoj zámer obrátiť sa v súvislosti s ruskými útokmi na Odesu na Výbor svetového dedičstva UNESCO a Výbor druhého protokolu Haagskeho dohovoru.

Výbor svetového dedičstva UNESCO 25. januára 2023 zaradil historické centrum Odesy na zoznam svetového dedičstva v ohrození.

Proces zaradenia historického jadra mesta do zoznamu dedičstva UNESCO trval podľa ukrajinských orgánov približne desať rokov. V zozname sú rôzne historické objekty Odesy: okrem iného ide o Prímorský bulvár, Divadelné námestie či obchodný námorný prístav.

V dôsledku ostreľovania mesta z noci na nedeľu bol poškodený Katedrálny chrám Premenenia Pána a viaceré historické budovy centra mesta, ako aj infraštruktúra prístavu.