Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf bulharskej diplomacie Mitov: EÚ musí jednotne chrániť hranice

Minister zahraničných vecí Bulharska Daniel Mitov, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Bulharský minister v tejto súvislosti zdôraznil význam mimoeurópskych hotspotov.

Budapešť 27. októbra (TASR) - Európska únia musí byť jednotná v otázke ochrany svojich vonkajších hraníc, povedal dnes v Budapešti bulharský minister zahraničných vecí Daniel Mitov po schôdzke so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom.

Podľa agentúry MTI Mitov podotkol, že každá členská krajina EÚ musí vyvinúť úsilie, potom sa situácia upokojí. Bulharský minister v tejto súvislosti zdôraznil význam mimoeurópskych hotspotov. "O tom, koho a koľkých vpustíme na svoje územie, musíme predsa rozhodovať my sami," konštatoval a dodal, že migračné kvóty nič nevyriešia, treba zastaviť prichádzajúce masy utečencov.

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto
Foto: TASR/AP


Szijjártó podčiarkol, že Bulharsko úspešne chráni vonkajšie hranice EÚ, preto by si zaslúžilo, aby ho čo najskôr prijali do schengenskej zóny.

"Zhodli sme sa v tom, že demografické a hospodárske otázky, ale aj otázky trhu práce, musia zostať v národnej kompetencii. Je neprijateľné, aby nám ktokoľvek nanucoval, aby sme ich riešili prisťahovalectvom, pretože to nie je riešením," povedal maďarský minister.