Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Mitsotakis: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy Patriot a S-300

Na archívnej snímke grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

Grécky premiér K. Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Atény 26. apríla (TASR) - Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny. Vyjadril sa tak po nedávnych správach, že lídri niektorých krajín EÚ a Severoatlantickej aliancie vyvíjali tlak na Grécko a Španielsko, aby poskytli Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

Grécky premiér potvrdil, že dostal takéto žiadosti. Grécko je podľa jeho slov pripravené dodať Ukrajine ďalšiu nadbytočnú techniku. "Ak takýto materiál nájdeme, urobíme tak," uviedol.

Dôvodom postoja Atén k tejto záležitosti môže byť dlhodobý spor medzi Gréckom a Tureckom o územných nárokoch v Egejskom mori, právach na prieskum energetických zdrojov vo východnom Stredomorí, kde si Grécko a Cyprus nárokujú výlučné hospodárske zóny, i o samotnom etnicky rozdelenom ostrove Cyprus, píše DPA.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tiež viackrát spochybnil zvrchovanosť Grécka nad niekoľkými ostrovmi vrátane Rodosu, Samosu a Lesbosu.

Ukrajina v uplynulých týždňoch viackrát požiadala svojich západných spojencov o dodanie ďalších systémov protivzdušnej obrany, aby sa dokázala brániť pred ruskými raketovými útokmi.