Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Mitt Romney návštevou Varšavy zakončil predvolebné zahraničné turné

Mitt Romney Foto: TASR/AP Photo

Pred návratom do USA položil republikánsky kandidát kvety k pomníku bojovníkov z Varšavského geta a účastníkov Varšavského povstania.

Varšava 31. júla (TASR) - Americký republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney dnes v Poľsku zakončil svoje trojdňové predvolebné zahraničné turné, pričom vyzdvihol poľskú ekonomiku a prechod krajiny od komunizmu k prosperite.

Romney označil Poľsko za "oporný pilier NATO". V prejave na pôde knižnice Varšavskej univerzity republikánsky politik povedal, že Poľsko a USA sa spojili v "rodine demokracie". Lojálnosť Poľska je podľa neho aj záväzkom pre Spojené štáty.

"Hovoríme rečou slobody a spravodlivosti, staráme sa o právo každého človeka na život v mieri," povedal - nie bez pátosu - vyzývateľ amerického prezidenta Baracka Obamu.

Po tom, ako Romney pri návšteve v Izraeli vyvolal pohoršenie Palestínčanov a nahneval organizátorov londýnskych olympijských hier, mohol sa v Poľsku cítiť ako medzi najvernejšími spojencami. Hoci ho v pondelok v Gdansku privítala malá skupina skandovaním Obamovho mena.

K vízovej povinnosti sa Romney nevyjadril

Republikán sa nevyjadril k vízovej povinnosti Poliakov pri cestovaní do USA, ktorej zrušenie Poľsko roky požaduje, informovala tlačová agentúra DPA.

Namiesto toho Romney pochválil hospodársky rast Poľska, dosahovaný i v čase hospodárskej krízy. Vyslovene ocenil aj poľský boj za slobodu proti národnému socializmu a komunizmu.

Romney pricestoval do Poľska na pozvanie bývalého odborárskeho vodcu a nositeľa Nobelovej ceny za mier Lecha Walesu. Stretol sa s poľským premiérom Donaldom Tuskom, ministrom zahraničných vecí Radoslawom Sikorským a poľským prezidentom Bronislawom Komorowským.

Romney si uctil pamiatku bojovníkov z Varšavského geta

Mitt Romney položil kvety k pomníku bojovníkov z Varšavského geta a účastníkov Varšavského povstania.
Foto: TASR/AP Photo
Pred návratom do USA položil republikánsky kandidát kvety k pomníku bojovníkov z Varšavského geta a účastníkov Varšavského povstania.

Po položení venca začali na Romneyho vykrikovať otázky novinári, frustrovaní z nedostatku možnosti osloviť ho.

Pýtali sa na pochybenia počas jeho cesty a či "má vyhlásenie pre Palestínčanov", uviedol Reuters.

Romney otázky ignoroval a rázne vykročil k autu vo svojej kolóne. Jeho poradca Rick Gorka adresoval zástupcom tlače neslušný výraz, potom sa ospravedlnil.

Romneyho kandidáta na viceprezidenta prezradia novou aplikáciou v mobiloch

Americkí republikáni dnes predstavili bezplatnú aplikáciu pre mobilné telefóny, ktorá užívateľom ako prvým prezradí meno uchádzača o post viceprezidenta.

Republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney zatiaľ nezverejnil, kto bude jeho kandidátom na post amerického viceprezidenta.

"Vzrušujúcu novinku" sa tak používatelia aplikácie budú môcť dozvedieť ešte skôr než tlač a všetci ostatní ľudia - snáď s výnimkou Romneyho manželky Ann, uviedla tlačová agentúra DPA.

Kto však bude republikánskym kandidátom na amerického viceprezidenta, je zatiaľ otvorenou otázkou. Za favoritov sú považovaní Marco Rubio z Floridy, Rob Portman z Ohia, Kelly Ayotteová z New Hampshire, a tiež Tim Pawlenty - bývalý guvernér Minnesoty.