Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Mitt Romney bol vraj grobian, šikanoval na strednej škole spolužiaka

Bez popisu Foto: TASR/AP

Hovorca Demokratického národného výboru Brad Woodhouse uviedol, že šikanovanie v škole patrí k najväčším diskusným témam v krajine a Romney bol ako 18-ročný takýmto šikanujúcim grobianom.

Washington 11. mája (TASR) - Republikánsky uchádzač o prezidentskú nomináciu Mitt Romney sa ospravedlnil za to, že na elitnej strednej škole v Michigane robil schválnosti, ktorými možno iným ubližoval.

Podľa novín Washington Post šikanoval chlapca, považovaného spolužiakmi za homosexuála a ostrihal mu vlasy.

Romneyho ospravedlnenie prišlo vo štvrtok, iba deň po tom, ako americký prezident Barack Obama verejne vyjadril svoju podporu manželstvám homosexuálnych párov.

"Urobil som nejaké hlúposti, a ak som tým niekomu ublížil, alebo ho urazil... zjavne, ospravedlňujem sa," povedal Romney v reakcii na článok o incidente z roku 1965. Dodal, že sa na strednej škole zúčastnil na mnohých žartíkoch a možno "niektoré zašli priďaleko".

Po Obamovom prejavení podpory manželstvám homosexuálov Romney a republikáni dali jasne najavo, že v tejto otázke zdôraznia svoju rozdielnu pozíciu.

Ich posolstvo však "prekričali" medializované informácie, ktoré prinútili Romneyho, aby sa obhajoval voči tvrdeniu, že bol v mladosti netolerantný grobian.

Romneyho terčom bol John Lauber, študent s jemným hlasom, ktorý mal svetlé vlasy, na jednej strane dlhšie a prevísajúce aj cez oko. Sústavne sa mu posmievali za jeho nekonvenčnosť a podozrievali ho, že je homosexuál.

"Nemôže takto vyzerať. To je zlé. Len sa na neho pozrite!" citovali spolužiaci Romneyho. Na prestížnej škole boli normou krátke vlasy a kravaty.

O niekoľko dní Romney viedol skupinku študentov do Lauberovej izby. Spolužiaka pritlačili na zem a Romney mu nožnicami odstrihol vlasy, tvrdí Washington Post.

Republikán však povedal, že si priamo na tento incident nespomína a nevie o homosexualite spolužiaka. Neskôr vysvitlo, že Lauber bol homosexuálom. Zomrel na rakovinu pečene v roku 2004.

Článok v denníku vyvolal otázky, či je férovou hrou, ak sa o konaní prezidentského kandidáta za mlada - takmer pred polstoročím - diskutuje v súčasnosti.

Demokrati však po príbehu skočili. Hovorca Demokratického národného výboru Brad Woodhouse na sociálnej sieti Twitter umiestnil link na článok o Romneym a nešetril kritikou. Uviedol, že šikanovanie v škole patrí k najväčším diskusným témam v krajine a Romney bol ako 18-ročný takýmto šikanujúcim grobianom.