Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Mitt Romney zvíťazil v ďalších primárkach, je najväčším favoritom

Foto: TASR/AP

Romneyho víťazstvá zvýšili tlak na jeho najväčšieho rivala, bývalého pennsylvánskeho senátora Ricka Santoruma, aby svoju kandidatúru stiahol v mene jednoty strany

Washington 4. apríla (TASR) - Bývalý guvernér amerického štátu Massachusetts Mitt Romney zvíťazil v utorkových republikánskych primárkach, ktoré sa konali vo Washingtone D.C., Wisconsine a Marylande. Oznámili to miestne médiá.

Víťazstvo v ďalších troch štátoch potvrdilo Romneyho ako najväčšieho favorita na nasadenie do novembrových prezidentských volieb. Romney už vyzval Republikánsku stranu, aby pozornosť z nominačných volieb presunula na nastávajúci súboj s prezidentom Barackom Obamom.

Romneyho víťazstvá zvýšili tlak na jeho najväčšieho rivala, bývalého pennsylvánskeho senátora Ricka Santoruma, aby svoju kandidatúru stiahol v mene jednoty strany. Santorum vyhlásil, že bude bojovať, až kým Romney nezíska 1144 delegátov potrebných pre zaistenie nominácie na nominačnom zjazde, ktorý sa koncom augusta uskutoční v Tampe na Floride.



Obama: Republikáni sú radikálni a nekompromisní

Foto: TASR/AP
Americký prezident Barack Obama v utorok obvinil republikánskych súperov, že sú tak radikálni a nekompromisní, že ani exprezident Ronald Reagan - jeden z najuznávanejších republikánskych lídrov v histórii - by v súčasnosti nemohol zvíťaziť v straníckych primárkach.

Obama v bodavom prejave pred zástupcami spravodajských médií kritizoval tak republikánskych kongresových lídrov, ako aj svojho najpravdepodobnejšieho súpera v novembrových prezidentských voľbách, guvernéra Massachusetts Mitta Romneyho. Prezident voľby označil za rozhodovanie sa medzi demokratickým kandidátom, ktorý chce vládu použiť na pomoc ľuďom, a republikánmi, ktorí by podľa neho nechali ľudí bojovať o prežitie, aby bohatí mali prospech.

Obama v príhovore reagoval hlavne na nový rozpočtový plán republikánov v Snemovni reprezentantov, ktorý označil za spiatočnícky a radikálny.

"Je to len slabo zakrytý sociálny Darwinizmus. Je to v protiklade s celou našou históriou ako krajiny príležitostí a možností vzostupu pre každého, kto je ochotný na tom pracovať... Je to recept na úpadok," vyhlásil Obama.

Republikáni nie sú nadšení

Úspech Romneyho má aj trpkú príchuť a jasne sa ukazuje hlboký rozkol v Republikánskej strane. Uviedla to dnes tlačová agentúra APA.

Žiadna z republikánskych osobností nedala Romneymu odporúčanie so skutočným zápalom. Podporili ho už šéf republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell, favorit hnutia Tea party z Floridy, senátor Marco Rubio. Zdôraznili, že strana by sa mala zjednotiť pri podpore Romneyho, ale nadšenie pri tejto taktike cítiť nebolo.

Bývalý americký prezident George H.W. Bush (otec exprezidenta Georgea W. Busha) pri spoločnom vystúpení s favoritom svojej strany vyzeral, že sa cíti nepríjemne. Americký satirik a komik Jon Stewart zavtipkoval, že to vyzeralo, akoby išlo o únos rukojemníka.

Posledné víťazstvá vo Wisconsine, Marylande a Washingtone D.C. posunuli Romneyho ďalej, má teraz dvojnásobok prívržencov ako jeho súper Rick Santorum.

Exguvernér Massachusetts má podľa odhadov 655 delegátov, je však ešte stále ďaleko od získania potrebného počtu. Ani ďalšie primárky 24. apríla nemusia priniesť konečné rozhodnutie a Santorum už sľuboval "silný máj" v republikánskom nominačnom zápase.

Boj o nomináciu sa môže ťahať ešte týždne, hoci Romneyho konkurenti už nebudú mať veľké šance. Konzervatívne krídlo republikánov proti nemu vystupuje naďalej, poznamenala APA. Tŕňom v oku je najmä jeho zdravotnícka reforma v Massachusetts, podobná reforme amerického prezidenta Baracka Obamu.

Santorum sa nedávno postaral o rozruch, keď povedal, že Romney by pri téme zdravotníctvo nebol "ničím lepším" ako Obama. Nadchádzajúce rozhodnutie amerického najvyššieho súdu - o ústavnosti Obamovej reformy - udrží túto tému otvorenú aj naďalej.

Pre mnohých Američanov je Romney nezvoliteľný aj z iných dôvodov. Evanjelikánskym kresťanom vadí, že je mormónom, čo považujú za "nekresťanskú vieru".

Demokrati už naznačili, že zo sociálnej spravodlivosti urobia ústrednú tému volebného boja - tým budú pranierovať veľký majetok multimilionára Romneyho, k čomu svojimi vystúpeniami prispel aj samotný republikánsky kandidát. Naposledy sa pokúsil žartovať o tom, že jeho otec ako podnikateľ zatváral fabriky a prepúšťal robotníkov.

Vedenie republikánov má dôvod obávať sa, že mnohí stranícki voliči nepôjdu voliť, ak bude kandidátom Romney. Obama v prieskumoch vedie, ak bude mobilizácia republikánov nepostačujúca, môže to znovu viesť k drvivému víťazstvu demokratov, analyzuje APA.

Sklamaním z Romneyho by republikáni neprišli len o post prezidenta, ale mohlo by im to priniesť straty aj v novembrových voľbách do Kongresu. Doteraz sa predpokladalo, že si udržia väčšinu v Snemovni reprezentantov. Slabá republikánska kampaň by však mohla priniesť obrat v porovnaní s kongresovými voľbami v roku 2010.