Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská armáda stratila kontrolu nad strategickým mestom pri Číne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na veľkej časti Šanského štátu v pohraničí s čínskou provinciou Jün-nan zúria boje už od piatku.

Rangún 2. novembra (TASR) – Mjanmarská armáda stratila kontrolu nad strategickým mestom Činšvehav na severe neďaleko hraníc s Čínou. Stalo sa tak po niekoľkých dňoch bojov s tromi povstaleckými milíciami, vyhlásil v stredu večer hovorca junty. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Vládne, správne a bezpečnostné organizácie (v meste) už nie sú prítomné," vyhlásil hovorca.

Na veľkej časti Šanského štátu v pohraničí s čínskou provinciou Jün-nan zúria boje už od piatku. Cez toto územie má v rámci Novej hodvábnej cesty (NHC) viesť železničná trať.

Jakchainská armáda (AA), Armáda mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA) a Palaungská národná oslobodzovacia armáda (TNLA) vyhlásili, že obsadili niekoľko vojenských postov a kľúčových ciest spájajúcich Mjanmarsko s Čínou.

Organizácia Spojených národov (OSN) sa obáva, že oblasť muselo opustiť niekoľko tisíc osôb, niektorí utečenci odišli do Číny.

Cez mesto Činšvehav sa od apríla do septembra prepravila asi štvrtina tovarov v rámci obchodných vzťahov s Čínou v hodnote 1,8 miliardy amerických dolárov (1,71 miliardy eur), informovali v septembri juntou ovládané médiá s odvolaním sa na údaje ministerstva obchodu.