Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská polícia zasiahla proti demonštrantom

Ozbrojení príslušníci poriadkových síl počas protestu demonštrantov proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Nepjitó 8. februára 2021. Foto: TASR/AP

Polícia v meste Mandalaj zatkla najmenej 27 protestujúcich vrátane jedného novinára.

Rangún 9. februára (TASR) - Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku použili v utorok slzotvorný plyn a gumené projektily proti demonštrantom, ktorí vyjadrovali nespokojnosť s minulotýždňovým vojenským prevratom v tejto krajine. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Protesty v krajine pokračovali už štvrtý deň po sebe - aj napriek opatreniam armády a jej varovaniam, že proti demonštrantom zakročí.

Polícia v hlavnom meste Nepjito podľa svedkov proti demonštrantom použila gumené projektily a vodné delá. Bezpečnostné zložky v meste Mandalaj, ktoré leží v centrálnej časti krajiny, použili slzotvorný plyn.

Demonštranti blokujú cestu a ukazujú symbol odporu počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Mandalay 9. februára 2021.
Foto: TASR/AP


Polícia v meste Mandalaj zatkla najmenej 27 protestujúcich vrátane jedného novinára, píše Reuters s odvolaním sa na médiá.

Demonštranti podľa AFP niesli transparenty a na niektorých z nich boli nápisy žiadajúce návrat líderky Aun Schan Su Ťij, ktorú armáda zadržiava od pondelka 1. februára. V súvislosti s jej zadržaním prepukli v krajine protesty. Armáda preto na viacerých miestach v Mjanmarsku zakázala zhromaždenia viac ako piatich osôb a zaviedla nočný zákaz vychádzania.

Armáda minulotýždňový puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej sprevádzali novembrové parlamentné voľby. V tých drvivo zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD) vedená práve laureátkou Nobelovej ceny mieru Su Ťij.