Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Mjanmarskej opozičnej líderke prišlo zle počas tlačovej konferencie

Aun Schan Su Ťij prišlo zle počas tllačovej konferencie. Foto: TASR/AP

Bledá Su Ťij počas stretnutia s novinármi vo švajčiarskom Berne priznala, že sa cíti vyčerpaná po dlhom lete z Ázie do Európy.

Bern 14. júna (TASR) - Mjanmarskej opozičnej líderke Aun Schan Su Ťij prišlo dnes zle počas tlačovej konferencie vo švajčiarskom Berne, kam zavítala v rámci svojej prvej návštevy Európy po 24 rokoch.

Bledá Su Ťij počas stretnutia s novinármi priznala, že sa cíti vyčerpaná po dlhom lete z Ázie do Európy. O chvíľu 66-ročná politička kývla jednému s pobočníkov, zohla sa akoby v bolesti a zvracala, takže ju museli vyviesť z miestnosti.

"Je len trochu unavená. Ja by som bol tiež po takej ceste," uviedol hovorca švajčiarskeho ministerstva zahraničných vecí Jean-Marc Crevoisier.

Švajčiarsko zrušilo sankcie voči Mjanmarsku

Švajčiarsko zrušilo sankcie uvalené na Mjanmarsko. Oznámilo to dnes švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí.
Šéf švajčiarskej diplomacie Didier Burkhalter na spoločnej tlačovej konferencii s mjanmarskou opozičnou líderkou Aun Schan Su Ťij v Berne povedal, že Švajčiarsko ruší sankcie voči Mjanmarsku okrem vojenského materiálu a predmetom, ktoré by sa dali použiť proti obyvateľstvu.


Podľa jeho slov sa Su Ťij už o chvíľu cítila lepšie a mohla sa nakrátko zúčastniť na recepcii so švajčiarskymi predstaviteľmi. Potom sa utiahla do svojej izby.

Laureátke Nobelovej ceny za mier pripravili v Ženeve, kam dorazila v stredu pred polnocou, triumfálne uvítanie na spôsob rockovej hviezdy. Dnes navštívila tamojšie sídlo OSN, kde vystúpila na zasadnutí Medzinárodnej organizácie práce (ILO).

Su Ťij strávila za vojenskej vlády v bývalej Barme spolu 15 rokov v domácom väzení. Jej návšteva Európy je po nedávnom pobyte v Thajsku druhou zahraničnou cestou, ktorú absolvuje od prepustenia koncom roku 2010.