Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Mjanmarsko protestuje proti používaniu svojho bývalého názvu Barma

Americký prezident Barack Obama sa prihovára barmskej verejnosti z akademickej pôdy univerzity v Rangúne počas jeho historickej návštevy Barmy, 19. novembra 2012. Foto: TASR/AP

Bývalá vládnuca vojenská junta zmenila názov krajiny z "Barma" na "Mjanmarsko" v roku 1989.

Rangún 26. januára (TASR) - Mjanmarsko protestuje proti používaniu svojho bývalého názvu Barma zo strany amerického ministerstva zahraničných vecí. To daný výraz použilo vo svojom vyhlásení ohľadom bojov v mjanmarskom štáte Kačjin. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne štátne médiá.


"Mjanmarsko dôrazne namieta voči použitiu výrazov 'Barma', 'barmská vláda' a 'barmská armáda' v tlačovom vyhlásení amerického veľvyslanectva namiesto výrazu 'Mjanmarsko', ktoré uznáva OSN i celé medzinárodné spoločenstvo," oznámilo ministerstvo zahraničných vecí tejto juhoázijskej krajiny.

Americká ambasáda v Rangúne dnes kritizovala vojenskú ofenzívu proti etnickým povstalcom, a to napriek tomu, že "barmská vláda" 19. januára vyhlásila prímerie.

Bývalá vládnuca vojenská junta zmenila názov krajiny z "Barma" na "Mjanmarsko" v roku 1989. Oponenti vojenskej vlády ako napríklad aktivistka Aun Schan Su Ťij však navrhli politickú zmenu názvu krajiny na "Barma", čo mnohé západné vlády, vrátane USA, akceptovali.

Od roku 2011, kedy demokraticky zvolená vláda nahradila juntu a spustila významné politické reformy, sa diplomatická hra s názvom krajiny stala ešte zložitejšou. Dôkazom toho bola aj minuloročná oficiálna návšteva amerického prezidenta Baracka Obamu v krajine.

"Počas jeho návštevy v Mjanmarsku 19. novembra 2012... prezident Obama hovoril o Mjanmarskom zväze ako o 'Mjanmarsku'," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí krajiny. Obama však ešte v ten istý deň pri rozhovore s Aun Schan Su Ťij prešiel opäť k výrazu "Barma", čo zneistilo ambasádu.