Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

V Mjanmarsku sa dohodli na návrhu celoštátneho prímeria

Spúšť po nepokojoch v Mjanmarsku, archívne foto Foto: TASR/AP

Na mierovom procese sa však nezúčastňujú všetky povstalecké skupiny.

Nepjito 31. marca (TASR) - Mjanmarská vláda sa v pondelok dohodla so 16 ozbrojenými etnickými skupinami na pracovnej verzii celoštátneho prímeria, ktoré by v prípade podpísania a dodržiavania bolo významným posunom k ukončeniu 65 rokov trvajúceho vojenského konfliktu v krajine. Informovala dnes o tom agentúra Reuters.

Tamojšia polovojenská vláda, ktorá v roku 2011 vystriedala 49 rokov úradujúcu juntu, si dáva za jednu zo svojich priorít ukončiť násilnosti medzi množstvom etnických skupín bojujúcich od roku 1948, keď krajina získala nezávislosť. Návrh bude dokončený dnes, následne ho predložia na schválenie vodcom jednotlivých skupín.

"Ak všetko pôjde dobre, dohodu o celoštátnom prímerí podpíšu najvyššie postavení predstavitelia ozbrojených etnických skupín v máji v metropole Nepjito," uviedol poradca z vládneho Mjanmarského mierového strediska.

Ústredná vláda a povstalecké skupiny, z ktorých mnohé bojujú za väčšiu autonómiu etnických menšín, absolvovali od roku 2013 už sedem kôl vyjednávaní. Vláda sa snaží o dosiahnutie mierovej dohody ešte pred novembrovými všeobecnými voľbami.

Na mierovom procese sa však nezúčastňujú všetky povstalecké skupiny. Príkladom je čínska etnická skupina Kuo-kan. Mjanmarský prezident Thein Sein vo februári vyhlásil v predmetnom regióne, ležiacom pri čínskych hraniciach, núdzový stav po tom, ako medzi vládnymi silami a miestnymi vzbúrencami vypukli ostré boje.