Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Kofi Annan bude hľadať riešenie konfliktu s moslimskými Rohingami

Kofi Annan Foto: TASR/AP Photo

Bývalý generálny tajomník OSN sa stane šéfom komisie, ktorej úlohou bude nájsť riešenie konfliktu medzi moslimami a budhistami na západe Mjanmarska.

Rangún 24. augusta (TASR) - Bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan sa stane šéfom komisie, ktorej úlohou bude nájsť riešenie konfliktu medzi moslimami a budhistami na západe Mjanmarska.

Kofiho Annana, šéfa OSN z rokov 1997-2006, do čela nezávislej expertnej komisie nominovala mjanmarská líderka Do Aun Schan Su Ťij, informovala dnes agentúra AP.

"Mjanmarská vláda chce nájsť dlhodobo udržateľné riešenie komplikovaných problémov v Jakchainskom štáte, preto vytvorila poradnú komisiu," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie Su-Ťij.

V komisii budú zasadať traja zahraniční a šiesti domáci experti, medzi ktorými budú aj zástupcovia znepriatelených etník. Ich úlohou bude v priebehu roka predložiť návrhy na riešenie situácie v Jakchainskom štáte, kde prebieha dlhodobý konflikt medzi väčšinovým budhistickým obyvateľstvom a moslimskou menšinou Rohingov.

Násilnosti v Jakchainskom štáte eskalovali v roku 2012, keď tam zahynulo viac ako 100 ľudí prevažne moslimov. Približne 125.000 Rohingov sa uchýlilo do utečeneckých táborov a ďalšie tisíce utiekli do okolitých krajín.

OSN vo svojej nedávnej správe vyjadrila znepokojenie nad porušovaním práv Rohingov, najmä pokiaľ ide o upieranie štátneho občianstva, otrockú prácu a sexuálne násilie. Samotná Su Ťij je - ako bývalá vodkyňa prodemokratickej opozície a nositeľka Nobelovej ceny za mier - kritizovaná za to, že ignoruje porušovanie ľudských práv Rohingov.