Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Mjanmarsko sa vzdalo ambícií na vývoj jadrového programu

Mjanmarský miniser obrany Hla min Foto: TASR/AP

Prebehlíci z Mjanmarska v minulosti tvrdili, že krajina sa tajne snažila vyvinúť jadrové zbrane. Režim však toto tvrdenie odmietal.

Singapur 2. júna (TASR) - Mjanmarsko sa vzdalo akýchkoľvek ambícií na vývoj jadrového programu, potvrdil dnes mjanmarský minister obrany Hla Min.

Na bezpečnostnom summite ázijských krajín v Singapure mjanmarský minister povedal, že jeho krajina po skončení vlády vojenskej junty zastavila "všetky aktivity" súvisiace s atómovým programom.

Minovo uistenie je najnovším krokom medzinárodnej ofenzívy presviedčania o dobrých úmysloch, o ktorú sa snaží nová mjanmarská civilná vláda.

Prebehlíci z Mjanmarska v minulosti tvrdili, že krajina sa tajne snažila vyvinúť jadrové zbrane. Režim však toto tvrdenie odmietal. Zastavil sa aj projekt výstavby atómovej elektrárne.

Americký minister obrany Leon Panetta na summite povedal, že Spojené štáty sú otvorené snahám o zlepšenie vojenských vzťahov s Mjanmarskom, ak budú v krajine pokračovať politické reformy a reformy ohľadom ľudských práv.

Panettove výroky sú odrazom nového úsilia administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu o zmiernenie sankcií voči Mjanmarsku, ak sa v tejto ázijskej krajine budú zavádzať demokratické reformy.