Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Su Ťij sa od prevratu postaví prvýkrát osobne pred súd

Aun Schan Su Ťij, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vedenie junty nedávno uviedlo, že rozmýšľa o rozpustení Národnej ligy za demokraciu.

Nepjito 24. mája (TASR) - Niekdajšia de facto mjanmarská premiérka Aun Schan Su Ťij, ktorú zvrhla armáda pri vojenskom prevrate na začiatku februára, sa v pondelok postaví osobne pred súd. Vládnuca junta ju obviňuje z podnecovania k vzbure, porušenia zákona o štátnom tajomstve a nerešpektovania koronavírusových nariadení. Informovala o tom agentúra DPA.

Su Ťij je od prevratu v domácom väzení. Na otázky súdu počas uplynulých týždňoch odpovedala pomocou video prenosov, so svojimi právnikmi sa však stretávať nemohla. Tí teraz dúfajú, že sa s ňou budú môcť stretnúť osobne. Podľa jedného z jej právnikov sa pondelňajšie vypočutie odohrá v špeciálnej súdnej sieni, ktorá bola zriadená neďaleko jej domu v hlavnom meste Nepjito.

Šéf mjanmarskej vojenskej junty Min Aun Hlain v rozhovore pre čínsku televíziu Phoenix Television minulý týždeň uviedol, že Su Ťij je v dobrom zdravotnom stave.

Mjanmarská armáda sa chopila moci 1. februára, keď zadržala štátnu kancelárku Su Ťij a desiatky ďalších politikov vrátane prezidenta Win Mjina. Policajti a vojaci v krajine odvtedy pri každodenných tvrdých zásahoch voči demonštrantom zabili podľa viacerých skupín aktivistov a pozorovateľov viac než 800 protestujúcich a okoloidúcich ľudí.

Šéf junty však tieto údaje v rozhovore pre Phoenix Television poprel, pričom odhadol, že obetí bolo približne 300.

Armáda po prevzatí moci vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč pritom zdôvodnila potrebou ochrany demokracie po údajných volebných podvodoch, ku ktorým podľa nej malo dôjsť v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana premiérky Su Ťij Národná liga za demokraciu (NLD). Vedenie junty nedávno uviedlo, že rozmýšľa o rozpustení NLD.