Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Udelením milosti sa Su Ťij znížil trest z 33 na 27 rokov väzenia

Na archívnej snímke z 18. januára 2020 mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij počúva počas stretnutia s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v hlavnom meste Neipyijto. Foto: TASR/AP

Aun Schan Su Ťij bola vo februári roku 2021 - počas vojenského prevratu - odstavená od moci.

Rangún 1. augusta (TASR) - Udelením milosti sa tresty odňatia slobody vynesený nad mjanmarskou líderkou Aun Schan Su Ťij znížia o šesť rokov. Su Ťij si tak musí odsedieť 27 z 33 rokov trestu odňatia slobody, na ktoré bola pôvodne odsúdená.

Podľa agentúr AFP a AP to uviedol hovorca mjanmarskej junty po tom, ako sa v štátnych médiách objavila správa, že 78-ročná Aun Schan Su Ťij je medzi viac ako 7000 odsúdenými, ktorým bola udelená amnestia. Stalo sa tak pri príležitosti budhistického sviatku a začiatku pôstu.

Čiastočné omilostenie Aun Schan Su Ťij sa týka piatich z 19 rozsudkov, ktoré nad ňou boli vynesené, a nebolo bezprostredne jasné, či povedie k jej prepusteniu. Niekoľko jej káuz čaká na odvolacie konanie, doplnila agentúra AP.

Omilostených bolo v Mjanmarsku celkovo 7749 väzňov a ďalším boli ich tresty zmiernené. Amnestiu dostalo aj 125 odsúdených cudzincov a 22 príslušníkov etnických ozbrojených skupín. V oznámení junty sa tiež uvádza, že boli odložené konania proti 72 ľuďom napojeným na etnické ozbrojené skupiny.

Nateraz nie je jasné, či medzi omilostenými sú aj politickí väzni, ktorých boli za odpor voči vláde junty uväznené tisíce, uviedla AP.

Podľa Združenia na pomoc politickým väzňom bolo v Mjanmarsku od prevzatia moci armádou zatknutých 24.123 ľudí. Za rovnaké obdobie bezpečnostné zložky v Mjanmarsku zabili najmenej 3857 civilistov.

Správa o udelení milostí bola oznámená deň po tom, ako mjanmarská armáda predĺžila výnimočný stav, ktorý zaviedla, keď pred dva a pol rokom zosadila demokraticky zvolenú vládu vedenú Su Ťij. Predĺženie výnimočného stavu bude mať za následok ďalší odklad volieb, ktoré junta sľúbila po uchopení moci, uviedla AP.

Zosadená mjanmarská líderka bola nedávno prepustená zo samotky vo väzení. Podľa vyjadrenia predstaviteľa jej strany Národná liga za demokraciu (NLD) z 28. júla je však stále zadržiavaná vo vládnej budove v hlavnom meste Nepjito.

Aun Schan Su Ťij bola vo februári roku 2021 - počas vojenského prevratu - odstavená od moci. Puč uvrhol túto krajinu juhovýchodnej Ázie do konfliktu, ktorý podľa OSN viedol k vysídleniu viac ako milióna ľudí.

V decembri 2022 bola Aun Schan Su Ťij po zdĺhavom súdnom procese odsúdená na 33 rokov väzenia na základe viacerých obvinení vrátane korupcie, držby nelegálnych vysielačiek či nedodržania obmedzení týkajúcich sa koronavírusu SARS-CoV-2.

Skupiny na ochranu ľudských práv označili jej stíhanie súdmi za zmanipulované a za nástroj na odstránenie tejto vplyvnej političky z verejného a politického života.