Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Mjanmarská vládnuca junta predĺžila výnimočný stav o pol roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výnimočný stav bol už viackrát predĺžený.

Nepjito 31. januára (TASR) - Mjanmarská junta v stredu odsúhlasila predĺženie výnimočného stavu o ďalších šesť mesiacov. Tým sa zároveň odložili voľby, hoci vojenská junta ich prisľúbila zorganizovať. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

Výnimočný stav bol v Mjanmarsku vyhlásený vo februári 2021, keď armáda zvrhla vládu Aung San Su Ťij a v krajine vypukli masové protesty. Junta odvtedy potláča všetky prejavy nesúhlasu a zároveň už tri roky vedie boj proti ozbrojeným povstalcom.

Armádou dosadený prezident Mijnt Schwe "oznámil predĺženie výnimočného stavu o ďalších šesť mesiacov" na zasadnutí národnej rady pre obranu a bezpečnosť, uviedla junta vo vyhlásení. Výnimočný stav sa mal skončiť v stredu o polnoci miestneho času, podľa junty je predĺženie potrebné na "pokračovanie v procese boja proti teroristom".

Rada v stredu v hlavnom meste Nepjito rokovala aj o prípravách pluralitných volieb a celoštátneho sčítania ľudu. Bližšie podrobnosti junta vo vyhlásení neuviedla.

Výnimočný stav bol už viackrát predĺžený. Podľa mjanmarskej ústavy z roku 2008 by mali byť voľby vyhlásené do šiestich mesiacov od zrušenia výnimočného stavu.

Povstalecké Jakchainská armáda (AA), Armáda mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA) a Palaungská národná oslobodzovacia armáda (TNLA) - Aliancia troch bratstiev - spustili 27. októbra na hranici s Čínou koordinovanú vojenskú ofenzívu.

Odvtedy vytlačili armádu z pohraničných uzlov dôležitých pre obchod s Čínou. Pekingu sa počas decembra podarilo sprostredkovať dočasné prímerie v bojoch. Povstalci si však svoje územné zisky udržali a strety pokračujú aj na iných miestach v krajine.