Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Po masakre v Mladenovci vyhlásili štátny smútok

Novinári sú v srbskej dedine Velika Ivanča v utorok 9. apríla 2013. Foto: TASR/AP Photo

Včera 60-ročný muž v dedine pri Mladenovci zastrelil 13 ľudí vrátane jedného dieťaťa.

Belehrad 10. apríla (TASR) - Štátny smútok vyhlásila na dnes srbská vláda po utorkovej najhoršej masakre v novodobej histórii krajiny, keď 60-ročný muž v dedine pri Mladenovci zastrelil 13 ľudí vrátane jedného dieťaťa. Informovala o tom agentúra DPA.

V dôsledku krviprelievania v dedine Velika Ivanča zhruba 50 kilometrov južne od hlavného mesta Belehrad v utorok v podvečerných hodinách mimoriadne zasadal srbský kabinet, ktorého členovia vyjadrili sústrasť pozostalým. Ide o "najťažší zločin, aký postihol Srbsko v uplynulých rokoch, možno i v uplynulých desaťročiach," vyhlásil premiér Ivica Dačič.

Počas svojho amoku v utorkových skorých ranných hodinách zastrelil Ljubiša Bogdanovič šesť mužov, šesť žien a dvojročné dieťa. Takmer všetkých zabil v spánku strelou do hlavy alebo tváre, informovali srbské médiá. Obete boli s páchateľom v susedskom a zároveň i príbuzenskom vzťahu. Medzi nimi je aj 42-ročný syn a 83-ročná matka páchateľa. Do krku a hlavy postrelil aj svoju 60-ročnú ženu, tá však prežila a jej stav je stabilizovaný. Samotný strelec sa po príchode polície pokúsil o samovraždu a v súčasnosti je v nemocnici v Belehrade v kritickom stave. Ak by polícia nedorazila, pravdepodobne by pokračoval vo vraždení, keďže sa domov vrátil len po muníciu. Po prevoze do nemocnice mu z vreciek nohavíc vypadlo vyše 50 nábojov.

Motív masakry nebol bezprostredne známy. Muž bol podľa výpovedí obyvateľov dediny tichej, pokojnej a nekonfliktnej povahy. Miestne policajné zdroje informovali, že strelec pochádzal z usporiadanej rodiny, v trestnom registri nemal záznam a pištoľ typu CZ 88 mal v legálnej držbe od roku 1981. Neexistujú záznamy o tom, že by trpel nejakou formou psychickej choroby. V jeho zdravotnej karte podľa lekárskych zdrojov nefiguruje okrem uštipnutia sršňom žiadny iný záznam.

V 90. rokoch počas vojen sprevádzajúcich rozpad bývalej Juhoslávie bojoval v Slavónsku. Podľa informácií denníka Blic prišiel minulý rok Bogdanovič o prácu spolu so svojím synom, s ktorým pracoval pre jednu slovinskú spoločnosť. Srbské médiá však s odvolaním sa na miestnych obyvateľov vylúčili motív v súvislosti s hmotnou núdzou. Páchateľova rodina bola majetná a patrila im "polovica dediny", citoval denník Večernje Novosti na svojej webovej stránke.

Srbský klinický psychológ Vlajko Panovič pre spravodajský server RTS vyslovil pochybnosti, že by primárnou príčinou Bogdanovičovho konania mohla byť účasť v juhoslovanskej vojne. Ako dôvod uviedol veľký časový odstup. Psychológovia sa zhodujú, že nebude ľahké určiť motív tohto zločinu. "Nemuselo by ísť o duševnú poruchu, ale skôr o poruchu štruktúry osobnosti," uviedol psychológ Milutin Nenadovič.

Srbskí policajti hliadkujú pri dome v srbskej obci Velika Ivanča v utorok 9. apríla 2013.
Foto: TASR/AP Photo