Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mladí židia a moslimskí imigranti z Nemecka si uctili obete holokaustu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spomienkový obrad bol súčasťou vzdelávacej cesty, ktorú pre mládež organizovali Ústredná radou moslimov a Zväz pokrokových židov v Nemecku.

Krakov 9. augusta (TASR) - Skupina mladých židov a moslimských utečencov žijúcich v Nemecku si vo štvrtok pripomenula obete koncentračného tábora Auschwitz a 74. výročie deportácií z geta Litzmannstadt, ktoré sa počas druhej svetovej vojny nachádzalo v nacistami okupovanej Lodži. Informovala o tom rozhlasová stanica Deutsche Welle.

Spomienkový obrad bol súčasťou vzdelávacej cesty, ktorú pre mládež organizovali Ústredná radou moslimov a Zväz pokrokových židov v Nemecku. Zúčastnili sa preto na nej aj moslimskí utečenci zo Sýrie a Iraku, ktorí momentálne žijú v Nemecku, i mladí Nemci židovského pôvodu.

Veniec kvetov k pamätníkom obetí z lodžského geta položili aj premiéri vlád nemeckých spolkových krajín Durínsko a Šlezvicko-Holštajnsko Bodo Ramelow a Daniel Günther.

Lodžské geto bolo prvým na území Poľska, ktoré bolo úplne odizolované od zvyšku mesta; bolo aj druhé najväčšie po varšavskom gete a jediné, ktoré existovalo až takmer do konca nemeckej okupácie - zlikvidované bolo v auguste roku 1944.

Geto vzniklo v roku 1939 a postupne sa stalo veľkým priemyselným centrom, kde sa vyrábali komodity potrebné pre nacistické Nemecko a najmä pre nemeckú armádu. Okrem poľských židov tam boli internovaní aj Rómovia či komunisti. Lodžským getom prešlo celkovo do 200.000 osôb.