Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Mladič požiadal o šesťmesačný odklad procesu

Foto: TASR/AP

Ide o najnovší pokus zo strany bývalého veliteľa bosnianskosrbských jednotiek Ratka Mladiča o odloženie procesu, ktorý sa má začať v stredu.

Haag 14. mája (TASR) - Bývalý veliteľ bosnianskosrbských jednotiek Ratko Mladič dnes požiadal haagsky tribunál OSN o polročný odklad začiatku svojho procesu.

V žiadosti Mladičových právnikov sa poukazuje na zdržania v predkladaní dôkazového materiálu prokuratúrou. Ide o najnovší pokus o odloženie procesu, ktorý sa má začať v stredu. Minulý týždeň Mladič požiadal o výmenu predsedajúceho sudcu, ktorý je z Holandska, uviedla agentúra AP.

Mladič (70) čelí 11-bodovej žalobe, podľa ktorej je zodpovedný za zverstvá spáchané srbskými jednotkami počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-1995. Mladič sa k žalobe odmietol vyjadriť.

Bývalého generála zatkli vlani v Srbsku po 15 rokoch na úteku pred justíciou. Mladič je posledná významná postava bosnianskej vojny, ktorá sa dostala pred haagsky tribunál. V súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou čelí aj obvineniam z genocídy.