Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mladič sa snaží o zrušenie verdiktu z dôvodu miernej demencie

Bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič. Foto: TASR/AP

Mladičovi obhajcovia Branko Lukič a Dragan Ivetič sa v žiadosti odvolali na odborný názor srbskej lekárky Gorici Djokičovej.

Haag 6. februára (TASR) - Obhajcovia bývalého veliteľa bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča požiadali v pondelok súd OSN, aby zrušil vlaňajší novembrový verdikt Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý odsúdil Mladiča na doživotné väzenie za genocídu a ďalšie zločiny, pretože jeho duševné schopnosti sa zhoršili. Informoval o tom spravodajský portál Balkaninsight.com.

Mladičovi obhajcovia požiadali sudcov Mechanizmu pre medzinárodné trestné tribunály (MICT), ktorý agendu ICTY prevzal, aby anuloval rozsudok z novembra a zastavili súdne konania proti bývalému veliteľovi bosnianskosrbskej armády pre jeho zdravotné ťažkosti.

Mladičovi obhajcovia Branko Lukič a Dragan Ivetič sa v žiadosti odvolali na odborný názor srbskej lekárky Gorici Djokičovej, ktorá Mladiča vyšetrila a uviedla, že "nemohol sledovať pojednávania" počas súdneho procesu v holandskom Haagu a ani vo chvíľach vyhlasovania svojho rozsudku.

Testy ukázali, že Mladič trpí "úpadkom poznávacích schopností a miernou demenciou" (slabomyseľnosťou), spresnila lekárka.

"Z týchto dôvodov obhajoba žiada, aby bol verdikt vyhlásený za neplatný a súdne konania pozastavené dovtedy, kým sa Mladičov zdravotný stav neustáli a kým sa nestanoví, či je schopný zúčastňovať sa na súdnom procese," uvádzalo sa v podnete obhajoby, predloženom súdu OSN (MICT).

"Prvostupňová komora vyhlásila verdikt, keď boli Mladičove poznávacie schopnosti ohrozené a nedovolili mu zúčastniť sa na procese. Rešpektovanie ľudských práv obžalovaného znamená, že rozsudok nesmie byť vyhlásený, ak obžalovaný nie je schopný sledovať súdny proces," dodali obhajcovia v podnete, z ktorého citoval portál Balkaninsight.com.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu odsúdil Mladiča vlani v novembri na doživotné väzenie za zločiny počas vojny v Bosne a Hercegovine (BaH) v rokoch 1992-1995: konkrétne za genocídu spáchanú v roku 1995 na Bosniakoch zo Srebrenice, za prenasledovanie Bosniakov a Chorvátov v BaH, za terorizovanie obyvateľov Sarajeva a za bratie príslušníkov mierových jednotiek OSN za rukojemníkov.

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Obhajoba už skôr oznámila, že sa proti nemu odvolá.