Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Mladičovho bratranca odsúdili na rok väzenia podmienečne

Ratko Mladič Foto: TASR/AP

Branislav Mladič priznal, že ukrýval vo svojom dome bývalého bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča.

Belehrad 14. augusta (TASR) - Bratranca Ratka Mladiča odsúdili dnes na rok väzenia podmienečne za to, že päť rokov ukrýval bývalého bosnianskosrbského generála vo svojom dome.

Súd v srbskej metropole Belehrad odsúdil Branislava Mladiča na rok odňatia slobody s trojročnou skúšobnou lehotou. Stalo sa tak na základe dohody o vine a treste s osobitnou srbskou prokuratúrou pre vojnové zločiny.

Branislav Mladič sa priznal, že jeho medzinárodne hľadaný bratranec Ratko sa schovával v jeho dome v dedine Lazarevo v oblasti Vojvodiny na severovýchode Srbska. Bývalý generál sa v dome ukrýval až do svojho zatknutia vlani v máji. Strávil tam päť zo 16 rokov na úteku.

Spôsob, akým Srbsko zaobchádza s osobami, ktoré pomáhali Mladičovi unikať spravodlivosti, pozorne sleduje Európska únia, ktorá zvažuje otvorenie prístupových rozhovorov s Belehradom.

Okrem Branislava Mladiča srbské súdy v súčasnosti riešia prípady ďalších desiatich osôb obvinených z napomáhania Mladičovi, ktoré čakajú na verdikt vo väzbe. Ostatní podozriví sú vyšetrovaní na slobode.

Ratko Mladič (70) je obžalovaný z vojnových zločinov a genocídy v súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95. Bývalý generál však akúkoľvek vinu popiera. V prípade uznania vinným mu hrozí maximálny trest - doživotie.