Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mladiinfo Slovensko vyslalo doteraz do zahraničia 170 dobrovoľníkov

Ilustračná snímka z Nemecka. Foto: AP Photo/Peter Kneffel

Dobrovoľníci sa podieľali na projektoch v 26 krajinách a 74 mestách po Európe, pričom sa zapojili do činnosti až 94 rôznych organizácií.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Na program Európska dobrovoľnícka služba (EDS), ktorý je financovaný Európskou komisiou cez program Erasmus+, sme doteraz vyslali 170 dobrovoľníkov. Podieľali sa na projektoch v 26 krajinách a 74 mestách po Európe, pričom sa zapojili do činnosti až 94 rôznych organizácií. Pre TASR to uviedol Ondrej Mäsiar, predseda vysielajúcej organizácie Mladiinfo Slovensko.

"Hlavnou myšlienkou je umožniť mladým ľuďom do 30 rokov, aby sa mohli zapojiť do dobrovoľníctva priamo v zahraničí, kde po dobu do 12 mesiacov môžu pomáhať neziskovým organizáciám v napĺňaní ich výziev. Projekty sú robené pre dobročinný účel v oblastiach vzdelávanie, mládež, kultúra, umenie, deti, sociálna pomoc," uviedol Mäsiar.

Veľký záujem je podľa neho o krajiny s jazykom, ktorý sa dobrovoľníci učia v školách. Ide predovšetkým o Nemecko, Francúzsko, Španielsko, ale vyberajú si aj na základe projektov, čiže vysielajú sa aj do Ruska, Gruzínska, na Balkán, či do Poľska.

Z hľadiska dĺžky projektov dobrovoľníci uprednostňujú skôr tie dlhodobé od ôsmich mesiacov do roka. Krátkodobých projektov je málo, prevažne sa konajú cez leto.

Nejaké percento dobrovoľníkov zostáva pracovať v zahraničí aj po ukončení projektu. "Ide o malé percento, odhadom možno aj menej ako desať percent. Väčšina sa vracia na Slovensko," potvrdil Mäsiar.

Domnieva sa, že ak mladý človek absolvuje takúto skúsenosť, ľahšie sa po návrate uplatní v spoločnosti. Dokazujú to podľa neho i štatistiky Európskej komisie. "Z jej výskumov jasne vyplýva, že takáto skúsenosť pomáha v ich osobnostnom rozvoji a v ich možnosti zamestnať a uplatniť sa," konštatoval.

Mladí ľudia podľa Mäsiara odchádzajú najmä preto, aby nadobudli skúsenosti, spoznali novú kultúru alebo sa zlepšili v cudzom jazyku. Predseda Mladiinfo Slovensko hovorí, že dobrovoľníkom ide aj o životné skúsenosti. "Môže to byť pre niektorých prvý krok k samostatnosti," uzavrel.