Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Mladý Američan naverbovaný IS sa poďakoval agentom FBI za zatknutie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Dakhlalla vraj v minulosti nechápal, čo IS znamená a predstavuje. Vraj ho oklamali videá, ktoré pozeral s exsnúbenicou a ktoré zachytávali členov IS, ako pomáhajú ľuďom v Sýrii a Iraku.

Washington 25. augusta (TASR) - Muž z amerického štátu Mississippi, ktorý sa vlani pokúšal pripojiť k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii, sa poďakoval za záchranu života agentom amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), lebo ho pred odchodom zatkli na letisku. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Okresná sudkyňa Sharion Aycocková odsúdila Muhammada Dakhlallu na osem rokov väzenia a na 15 rokov probačného dohľadu. Dakhlalla (22) sa už v marci priznal k obvineniu z terorizmu.

Dakhlalla vyhlásil, že v čase pokusu odísť za IS nechápal, čo Islamský štát znamená a predstavuje. Dodal, že ho oklamali videá, ktoré pozeral so svojou bývalou snúbenicou Jaelyn Youngovou a ktoré zachytávali členov Islamského štátu, ako pomáhajú ľuďom v Sýrii a Iraku. Dakhlalla mal odcestovať do Sýrie spolu so snúbenicou.

Mladík povedal, že názor zmenil, keď vo väzbe sledoval v televízii správy o útokoch Islamského štátu.

Sudkyňa Aycocková tento mesiac už skôr odsúdila Youngovú na 12 rokov väzenia a na 15 rokov probačného dohľadu.

Youngová prestúpila na islam počas štúdia na Štátnej univerzite v Mississippi. Podľa prokuratúry práve ona nahovorila Dakhlallu na plán odcestovať za IS a mala v úmysle maskovať to ako svadobnú cestu.

Dvojicu zatkli v roku 2015, keď sa pokúšala odletieť z letiska v meste Columbus v štáte Mississippi do tureckého Istanbulu.