Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VOLIČ z Průhoníc: Babiš pre ČR neurobil 100 %, obec však pozdvihol

V piatok 20. októbra 2017 sa začali v Českej republike parlamentné voľby. Na snímke predseda hnutia ANO Andrej Babiš čaká na svoju manželku Moniku, ktorá je za plentou vo volebnej miestnosti na obecnom úrade v českej obci Průhonice. Foto: TASR - Martin Baumann

Opravil školu, zrekonštruoval miestne spoločensko-kultúrne centrum, urobil tam fitness centrum, pre ženy pilates a jogu, je tam kaviareň. Sponzoruje aj průhonický futbal.

Průhonice 20. októbra (TASR) – Roj novinárov v piatok obliehal neveľkú budovu obecného úrad na malebnom námestíčku v Průhoniciach neďaleko Prahy ešte pred popoludňajším otvorením volebných miestností naprieč Českou republikou. Včasní voliči sa museli v Průhoniciach k volebným urnám cez zástupcov médií predrať. Krátko po otvorení volebnej miestnosti sa totiž mal do nej dostaviť jeden z najsledovanejších voličov v krajine - predseda aktuálne najsilnejšej politickej strany ANO Andrej Babiš, ktorý má v Průhoniciach trvalé bydlisko.

Podľa Štěpána, študenta učiteľstva na Husitskej teologickej fakulte v Prahe, Babiš síce v obci nemal žiadnu predvolebnú akciu, avšak Průhonice za ostatné roky pozdvihol.

"Vlastní tu niekoľko pozemkov, reštauráciu, sponzoruje množstvo vecí. Nemyslím si, že je všetko zle. Na jednu stranu je to super - ja sám ho nazývam, že je taký schizofrénny, rozdvojená osobnosť, pretože si nemyslím, že pre politiku Českej republiky robí sto percent a nepáčia sa mi veci, čo tam robí," povedal študent Štěpán pre TASR a dodal, že pre Průhonice toho naopak urobil dosť. Opravil školu, zrekonštruoval miestne spoločensko-kultúrne centrum Sokolovna, ktoré bolo po desaťročiach komunizmu zanedbané a zrejme by sa zrútilo. Urobil tam fitness centrum, pre ženy pilates a jogu, je tam kaviareň. Sponzoruje aj průhonický futbal, vypočítaval Štěpán.

"Beriem ako super vec, že nekašle na to, odkiaľ – v úvodzovkach – pochádza, kde býva. Na druhú stranu, ak je pravda to, čo robí v politike, tak s tým nesúhlasím," zdôraznil Štěpán.

Na otázku, či sa Babiš v obci objavuje často, Štěpán odpovedal, že ho videl raz – v aute so šoférom. "Ale chodí normálne sám do vedľajšej obce nakupovať rožky. Takže je ho vidno aj tak. A ak niekto ide ráno do Sokolovny, tak ho tam nájde cvičiť," povedal.

Zo začiatku Babiša v obci podporovali všetky vrstvy obyvateľstva. Štěpán však predpokladá, že Babiš po viacerých škandáloch zrejme stratí podporu medzi mladými od 18 do 30 rokov a budú ho voliť predovšetkým ľudia nad 45 rokov.

"On apeluje na financovanie rôznych vecí ... myslím, že na to môžu počúvať skôr ľudia v preddôchodkovom veku," povedal študent a upresnil, že kým medzi mladými v obci Babiš podporu do veľkej miery stratil, medzi staršími ju naopak zrejme získal.

"Buď sa to vyrovná, alebo bude menší pokles. Volebná účasť mladých je totiž každým rokom lepšia," uzavrel študent Štěpán.

Podľa staršej ženy, ktorá vyšla z volebnej miestnosti, sa Babišova prítomnosť v obci prejavuje najmä výstavbou. "Ale žeby sme my z toho niečo mali, tak to nie," krútila hlavou.