Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný menový fond sa musí rozhodnúť na pomoci Grécku

Starší muž vykrikuje slogany počas protestu 4. apríla 2017 v Aténach. Okolo 3000 dôchodcov pochodovalo proti znižovaniu ich dôchodkov v rámci úsporných opatrení krajiny. Foto: TASR AP

Grécko je rozhodnuté, že prekoná fiškálne ciele a urýchli ukončenie tretieho hodnotenia v priebehu programu. Atény od veriteľov očakávajú, že im pomôžu pri dosiahnutí stanovených cieľov.

Atény 10. septembra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) by sa mal do konca tohto roka rozhodnúť, či sa finančne bude podieľať na aktuálnom záchrannom programe pre Grécko, uviedol grécky premiér Alexis Tsipras.

"Zvládneme to s MMF alebo bez neho," povedal Tsipras na tlačovej konferencii v severogréckom meste Solún. Dodal, že problémom je, ak MMF je jednou nohou súčasťou programu a druhou nie. Rozumným dátumom, dokedy by sa fond mal rozhodnúť o svojej účasti na programe, je podľa Tsiprasa koniec roka.

Grécko je rozhodnuté, že prekoná fiškálne ciele a urýchli ukončenie tretieho hodnotenia v priebehu programu, uviedol Tsipras. Atény od veriteľov očakávajú, že budú konať v dobrej viere a pomôžu im pri dosiahnutí stanovených cieľov.

Tsipras prisľúbil, že vláda vyhodnotí pokroky vo fiškálnej oblasti a v prípade prekonania cieľov poskytne pomoc sociálne najzraniteľnejším vrstvám obyvateľstva.