Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Leteckú bombu nájdenú v Mníchove kontrolovane odpálili

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prvý pokus o zneškodnenie bomby prerušili v pondelok večer asi po 30 minútach.

Mníchov 28. augusta (TASR) - Po neúspešných pokusoch zneškodniť 250-kilogramovú leteckú bombu z druhej svetovej vojny nájdenú v nemeckom Mníchove ju dnes večer špecialisti kontrolovane odpálili. V okolí sa pri výbuchu rozbili početné okná a vznikli menšie požiare.

Explóziu o 21. 53 h bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov, vážnejšie škody neboli hlásené, informovala agentúra DPA.

V blízkom okolí boli rozbité takmer všetky okná, uviedol vedúci zásahu Diethard Posorski pre DPA. Hasiči museli zahasiť niekoľko menších požiarov, ktoré vznikli po tom, ako sa časť slamy, umiestnenej v okolí spolu s 10.000 vrecami piesku na zmiernenie tlakovej vlny, zapálila a rozmetala po okolí. Situácia však bola pod kontrolou a k väčším škodám nedošlo, informoval hovorca hasičského zboru.

Domy ležiace priamo pri mieste náletu by mali preskúmať experti pred tým, ako sa do nich budú môcť vrátiť obyvatelia.

Prvý pokus o zneškodnenie bomby prerušili v pondelok večer asi po 30 minútach.

Nevybuchnutú americkú bombu objavili v pondelok pri stavebných právach v mníchovskej štvrti Schwabing len meter pod povrchom. Po zistení, že ide o veľmi nebezpečnú bombu, ktorá by mohla kedykoľvek vybuchnúť, z okolitých domov evakuovali 2500 ľudí.

Bombu sa pyrotechnici pokúsili zneškodniť v pondelok i dnes, čo sa im však nepodarilo. Po rozhodnutí o kontrolovanom odpálení dnes večer úrady nariadili vyprázdnenie ulíc v rozšírenej zóne jedného kilometra okolo miesta nálezu. Obyvatelia v tejto oblasti síce mohli ostať vo svojich bytoch, nesmeli sa však zdržiavať pri oknách. Úrady okrem toho uzavreli početné ulice, neďaleký obchvat centra i okolité stanice metra a železníc.