Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Módí: Najväčšie úlohy, ktorým svet čelí, možno vyriešiť spoluprácou

Na archívnej snímke zo 16. novembra 2022 indický premiér Naréndra Módí (vľavo) a indonézsky prezident Joko Widodo sa držia za ruky na summite lídrov skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali. Foto: TASR/AP

Módí povedal, že India sa bude zameriavať na odpolitizovanie globálnych dodávok potravín, hnojív a liekov, aby geopolitické napätie neviedlo k rozvratom vo svete.

Bombaj 1. decembra (TASR) - Svet musí spolupracovať pri riešení najväčších úloh, ktoré pred ním v súčasnosti stoja – klimatických zmien, terorizmu a pandémie, uviedol vo štvrtok indický premiér Naréndra Módí pri príležitosti prevzatia predsedníctva Indie v skupine G20. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Dnes nemusíme bojovať o prežitie – naše obdobie nemusí byť obdobím vojny. Ani ním nesmie byť," uviedol Módí vo vyhlásení zverejnenom v indických médiách. "Najväčšie výzvy, ktorým dnes čelíme – klimatické zmeny, terorizmus a pandémia – nemožno vyriešiť vzájomným bojom, ale iba spoločným konaním," dodal.

Módí povedal, že India sa bude zameriavať na odpolitizovanie globálnych dodávok potravín, hnojív a liekov, aby geopolitické napätie neviedlo k rozvratom vo svete. "Rovnako ako v našich vlastných rodinách, tí, ktorých potreby sú najväčšie, musia byť vždy naším prvoradým záujmom," uviedol.

Podľa Modího sa budú priority indického predsedníctva v G20 formovať nie len po konzultáciách s ďalšími členskými štátmi, ale aj po rozhovoroch s krajinami "na juhu zemegule, ktorých požiadavky zostávajú často nevypočuté".

"Budeme podporovať úprimný rozhovor medzi najmocnejšími krajinami – o zmierňovaní rizík, ktoré predstavujú zbrane hromadného ničenia, a o zvyšovaní celosvetovej bezpečnosti," dodal indický premiér.

Skupine 20 najväčších ekonomík sveta predsedala v roku 2022 Indonézia, ktorá v novembri hostila summit G20 na ostrove Bali. Ústrednou témou rokovaní na tomto zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo 15. a 16. novembra, bola vojna na Ukrajine. S tým však neboli spokojné niektoré členské štáty G20, ktoré chceli venovať viac pozornosti svetovým ekonomickým problémom, analyzuje Reuters.