Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Módí uzavrel summit G20, predsednícke kladivko odovzdal Brazílii

Indický premiér Narendra Modi (vpravo) si podáva ruku s brazílskym prezidentom Luizom Inaciom Lula da Silvom pri jeho príchode do kongresového centra Bharat Mandapam na summit G20 v Naí Dillí v Indii, sobotu 9. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Lula pri preberaní predsedníctva povedal, že geopolitické záležitosti by nemali narúšať rokovania G20.

Naí Dillí 10. septembra (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí v nedeľu oficiálne ukončil summit krajín zoskupenia G20 v Naí Dillí. Slávnostné kladivko odovzdal Brazílii, ktorá od decembra na jeden rok prevezme rotujúce predsedníctvo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Chcel by som brazílskemu prezidentovi a môjmu priateľovi (Luizovi Ináciovi) Lulovi da Silvovi zablahoželať a odovzdať mu predsednícke kladivko," povedal Módí.

Lula pri preberaní predsedníctva povedal, že geopolitické záležitosti by nemali narúšať rokovania G20. "Rozdelená G20 nie je naším záujmom. Namiesto konfliktu potrebujeme mier a spoluprácu," dodal.

Lídri členských krajín majú od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári hlboké názorové rozdiely v spojitosti s vojnou na Ukrajine a ruský prezident Vladimir Putin sa na tohtoročnom summite nezúčastnil, pripomína AFP.

Lídri v sobotu schválili spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili použitie sily s cieľom dosiahnuť územné zisky. Spoločná deklarácia sa však vyslovene nezmieňuje o Rusku - na rozdiel od vlaňajšieho vyhlásenia na summite G20 na indonézskom ostrove Bali. V ňom lídri citovali rezolúciu OSN, ktorá "čo najdôraznejšie odsudzuje agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine".