Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová a Hahn: EÚ nesmie zabudnúť na genocídu v Srebrenici

Federica Mogheriniová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Aj pre spomienku na Srebrenicu má EÚ zodpovednosť pevne zakotviť mier a zabezpečiť stabilnú budúcnosť pre všetkých ľudí žijúcich v Bosne a Hercegovine a v širšom regióne.

Brusel 11. júla (TASR) - Európa nesmie zabudnúť na tragédiu, ktorá sa pred 24 rokmi odohrala v bosnianskej enkláve Srebrenica. Uviedli vo štvrtok v spoločnom vyhlásení vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn.

Ich vyhlásenie pripomína udalosti, keď východobosnianske mesto Srebrenica, ktoré Bezpečnostná rada OSN rezolúciou zo 16. apríla 1993 vyhlásila za bezpečnú oblasť, padlo v júli 1995 do rúk srbských síl, ktorým velil generál Ratko Mladič. V uznesení Európskeho parlamentu z januára 2009 o vyhlásení 11. júla za Európsky deň spomienky na obete genocídy v Srebrenici, sa uvádza, že po jej páde bolo viac než 8000 bosnianskych moslimských mužov a chlapcov, ktorí v tejto oblasti hľadali útočisko pod ochranou mierových jednotiek OSN (UNPROFOR), bez milosti popravených bosnianskosrbskými vojenskými a polovojenskými jednotkami vrátane osobitných srbských policajných jednotiek, ktoré vstúpili na územie Bosny zo Srbska.

"Dnes si pripomíname genocídu v Srebrenici. To bolo pred 24 rokmi, táto tragédia nás však stále prenasleduje. (...) Našou spoločnou povinnosťou je nikdy nezabudnúť na Srebrenicu, jeden z najtemnejších momentov ľudstva v moderných európskych dejinách," uviedli Mogheriniová a Hahn.

Aj pre spomienku na Srebrenicu má EÚ zodpovednosť pevne zakotviť mier a zabezpečiť stabilnú budúcnosť pre všetkých ľudí žijúcich v Bosne a Hercegovine a v širšom regióne.

"Musíme skoncovať s beztrestnosťou a prekonať dedičstvo minulosti. Nie je tu miesto pre ohnivú rétoriku, popieranie, revizionizmus alebo oslavovanie vojnových zločincov. Pokusy prepísať históriu v Bosne a Hercegovine alebo kdekoľvek sú neprijateľné," konštatovali obaja členovia exekutívy EÚ.

Bosna a Hercegovina vyjadrila želanie stať sa členom Európskej únie a preto je podľa Mogheriniovej a Hahna prioritou všetkých politikov v tejto krajine, aby aktívne pracovali na podpore dialógu a rešpektu.

"Európska únia je aj naďalej odhodlaná podporovať Bosnu a Hercegovinu pri vytváraní spoločnosti, v ktorej prevláda pluralizmus, spravodlivosť a ľudská dôstojnosť," odkázali Mogheriniová a Hahn.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)