Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Reakcie lídrov k znovuzvoleniu iránskeho prezidenta

Iránsky prezident Hasan Rúhání . Foto: TASR/AP

Piatkové voľby boli označované aj za referendum o Rúháního reformistickom kurze a otváraní sa krajiny voči svetu, najmä Západu.

Teherán/Brusel/Moskva 20. mája (TASR) - Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová, ktorá hrala vedúcu úlohu v rokovaniach o prelomovej jadrovej dohode s Iránom dosiahnutej v roku 2015, dnes zablahoželala iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu k opätovného zvoleniu v piatkových voľbách a k získaniu "silného mandátu".

Federica Mogheriniová, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Mogheriniová napísala v odkaze na Twitteri, že Európska únia je pripravená spolupracovať s Iránom na zabezpečení "úplného" uplatňovania dohody.

Zatiaľ sa ekonomický vzostup, ktorý Rúhání (68) sľúbil po podpise dohody, nestal skutočnosťou. Európske banky odmietajú financovať nové obchodné zmluvy, pretože ešte stále sú v platnosti mnohé americké sankcie voči Iránu.

Rúhánímu zablahoželal k jasnému víťazstvu v piatkových voľbách aj ruský prezident Vladimir Putin a uviedol, že dúfa v prehlbovanie iránsko-ruských vzťahov.

Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


"Hlava Ruskej federácie potvrdila svoju pripravenosť pokračovať v spoločnom úsilí o rozšírenie spolupráce medzi Ruskom a Iránom v dvojstrannej i medzinárodnej politike," napísal Putinov úrad v odkaze Rúhánímu, ktorý zverejnila ruská tlačová agentúra Tass.

Sýrsky prezident Bašár Asad zablahoželal dnes iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu k opätovnému zvoleniu v piatkových prezidentských voľbách. Uviedol, že víťazstvo odráža dôveru ľudu v Rúháního úsilie "posilniť rolu Iránu" v regióne a vo svete.

Sýrsky prezident Bašár Asad.
Foto: TASR/AP


"Prezident Asad v gratulačnom telegrame potvrdil záujem pokračovať v spolupráci s Iránskou islamskou republikou, aby sa zvýšila bezpečnosť a stabilita oboch krajín i celého regiónu," informovala dnes sýrska štátna tlačová agentúra SANA.

Irán je kľúčovým regionálnym spojencom Asada, ktorého sa povstalci posledných šesť rokov pokúšajú zosadiť.

Nórsky minister zahraničných vecí Börge Brende dnes privítal znovuzvolenie iránskeho prezidenta Hasana Rúháního v piatkových prezidentských voľbách.

Brende uviedol, že má rovnaký názor ako nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová - podľa jej slov Rúháního opätovné zvolenie za prezidenta vysiela posolstvo, že Irán to zrejme myslí vážne so zavádzaním reforiem.