Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová: Brexit nebude mať vplyv na bezpečnosť EÚ

Predstaviteľka EÚ Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Pripomenula, že účasť britskej strany v rámci civilných operácií a misií EÚ je iba trojpercentná, zatiaľ čo na vojenských spôsobilostiach Únie sa Londýn podieľa len piatimi percentami.

Brusel 31. marca (TASR) - Európska únia dokáže vykryť výpadok finančných príspevkov v oblasti bezpečnosti a obrany, o ktoré príde po odchode Británie z EÚ. Počas stretnutia s ministrami zahraničných vecí NATO v Bruseli to dnes uviedla šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

"Je zrejmé, že Británia je cenným prínosom. Ale rovnako tak je zrejmé, že obrana a bezpečnosť EÚ môžu naďalej perfektne fungovať aj bez tohto príspevku," vyhlásila Mogheriniová.

Pripomenula, že účasť britskej strany v rámci civilných operácií a misií EÚ je iba trojpercentná, zatiaľ čo na vojenských spôsobilostiach Únie sa Londýn podieľa len piatimi percentami. Tento výpadok dokážu ostatné krajiny po brexite bez problémov vykryť, domnieva sa Mogheriniová.

Zároveň vyjadrila nádej na vytvorenie dobrej a solídnej spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany so Spojeným kráľovstvom aj po brexite, a to aj prostredníctvom spolupráce v rámci NATO.

Nemecký minister zahraničných vecí v rámci svojho vystúpenia v Bruseli za "nereálne" označil vytýčený cieľ, aby všetky krajiny NATO najneskôr do roku 2024 vydelili dve percentá HDP na vojenské výdavky. Tento zámer silne pretláča nová americká administratíva, čo dnes pred spojencami potvrdil aj minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

"Nepoznám ani jedného nemeckého politika, ktorý by sa domnieval, že v Nemecku ide o dosiahnuteľný cieľ," uviedol Gabriel. Vysvetlil, že pre Nemecko, dve percentá HDP na obranu by ročne znamenalo vyčleniť 70 miliárd eur, čo je dvojnásobok súčasného rozpočtu pre tento rezort.