Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová: Brusel chce zlepšiť bezpečnostnú spoluprácu s Čínou

Federica Mogheriniová Foto: TASR/AP

Šéfka európskej diplomacie je na dvojdňovej návšteve v Pekingu pred pripravovaným júnovým summitom EÚ-Čína v Bruseli.


Peking 5. mája (TASR) - Európska únia sa zameriava na zlepšovanie bezpečnostnej a obrannej spolupráce s Čínou, a to predovšetkým v oblasti Blízkeho východu a v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, povedala dnes po rokovaniach v Pekingu šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Cieľom jej návštevy je podľa agentúry Reuters posunúť vzťahy medzi EÚ a Čínou nad úroveň čisto obchodnej spolupráce a zvýšiť medzinárodný profil Pekingu.

Mogheriniová na spoločnej tlačovej konferencii s čínskym najvyšším diplomatom, štátnym radcom pre zahraničnú politiku Jang Ťie Čch'om povedala, že rokovali o "konkrétnych možnostiach" posilnenia bezpečnostných a obranných vzťahov. Uviedla príklad úspešnej spolupráce na medzinárodnej protipirátskej misii v Adenskom zálive.

"Hovorili sme tiež o situácii v Iraku a Sýrii a v stručnosti aj o Líbyi, kde zdieľajú Európska únia s Čínou spoločné záujmy a kde by spoločné úsilie mohlo znamenať reálnu zmenu," povedala Mogheriniová.

Obe strany zopakovali podľa nej stanovisko, že konflikt na východe Ukrajiny sa môže vyriešiť iba diplomatickou cestou a s "úplným rešpektovaním ukrajinskej suverenity".

Európska diplomatka Mogheriniová v Pekingu ocenila "vzácnu" úlohu Číny pri jadrových rokovaniach s Iránom a dodala, že ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN zastáva Peking "významnú úlohu" aj v boji s obchodovaním s ľuďmi.

Mogheriniová je na dvojdňovej návšteve v Pekingu pred pripravovaným júnovým summitom EÚ-Čína v Bruseli.