Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová bude vo štvrtok v USA prvýkrát rokovať s Tillersonom

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Európska komisia pripomenula, že to bude prvá návšteva Mogheriniovej v hlavnom meste USA od tamojších novembrových prezidentských volieb.

Brusel 8. februára (TASR) - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes potvrdila, že sa počas plánovanej návštevy vo Washingtone vo štvrtok a piatok stretne s novým americkým ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom.

Európska komisia pripomenula, že to bude prvá návšteva Mogheriniovej v hlavnom meste USA od tamojších novembrových prezidentských volieb.

Okrem rokovaní s Tillersonom, bývalým generálnym riaditeľom ropného gigantu ExxonMobil, sa šéfka diplomacie EÚ stretne aj s Michaelom Flynnom, poradcom prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť, a s Jaredom Kushnerom, Trumpovým zaťom, ktorý bol vymenovaný za vysokého poradcu v Bielom dome. Mogheriniová má okrem toho v pláne stretnutia s niekoľkými vysokopostavenými členmi Senátu.

Mogheriniová už v pondelok počas stretnutia s ministrami zahraničných vecí EÚ uviedla, že jej pracovná návšteva Washingtonu je len prvou zo série stretnutí naplánovaných v priebehu tohto mesiaca.

Hlavným cieľom týchto stretnutí sú podľa jej slov "veľké problémy medzinárodnej politiky" vrátane situácie v Sýrii a Líbyi, na Ukrajine a izraelsko-palestínskeho konfliktu.