Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová: EÚ a Austrália chcú ísť príkladom proti protekcionizmu

Federica Mogheriniová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mogheriniová, ktorá v Canberre rokovala so šéfkou austrálskej diplomacie Bishopovou, ocenila spustený proces rokovaní o dohode o voľnom obchode, ktoré EÚ vedie s Austráliou a Novým Zélandom.

Brusel 8. augusta (TASR) - Európska únia chce čo najrýchlejšie uzatvoriť dohodu o voľnom obchode s Austráliou, aby obe strany mohli "ísť príkladom proti protekcionizmu". Uviedla v stredu v Canberre šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, ktorá bola 7. a 8. augusta na svojej prvej oficiálnej návšteve Nového Zélandu a Austrálie.

Obe návštevy poskytli vysokej predstaviteľke EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku možnosť zhodnotiť dobrý stav vzťahov medzi EÚ a Novým Zélandom a EÚ a Austráliou, a zaoberať sa spôsobmi, ako možno zlepšiť nielen dvojstranné vzťahy, ale aj zvýšiť spoločné úsilie pri riešení globálnych problémov, a to aj prostredníctvom mnohostranných fór.

Mogheriniová, ktorá v Canberre rokovala so šéfkou austrálskej diplomacie Juliou Bishopovou, ocenila nedávno spustený proces rokovaní o rozsiahlej dohode o voľnom obchode, ktoré EÚ vedie s Austráliou a Novým Zélandom.

"Pre nás je to spôsob jasne povedať, že bez ohľadu na geografické vzdialenosti pripisujeme nesmiernu váhu nášmu partnerstvu s Austráliou, a to najmä teraz, v časoch globálnej neistoty a protekcionistických tendencií," citovala Mogheriniovú tlačová agentúra AP.

Prvé kolo obchodných rokovaní s Austráliou aj Novým Zélandom sa uskutočnilo v júli v Bruseli a podľa Mogheriniovej tieto rokovania prebiehali "pomerne intenzívnym tempom".

"Očakávame uzavretie veľmi ambicióznej obchodnej dohody, pozitívnej pre obe strany, čím skôr, tým lepšie," uviedla Mogheriniová.

Obe diplomatky zdôraznili, že EÚ aj Austrália zdieľajú rovnaký názor na potrebu posilniť svetový poriadok založený na pravidlách v obchodnej sfére alebo v rámci boja proti terorizmu či novým kybernetickým hrozbám.

Počas návštevy Nového Zélandu Mogheriniová rokovala s premiérkou Jacindou Ardernovou, ministrom obrany Ronom Markom a ministrom zahraničným vecí Winstonom Petersom. V Austrálii jej program obsahoval aj rokovania s generálnym guvernérom Austrálie Petrom Cosgroveom.

Spravodajca TASR Jaromír Novak