Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

F. Mogheriniová: EÚ sa obáva o osud americko-ruskej dohody o raketách

Federica Mogheriniová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku varovala, že zrušenie takejto dohody by Európu vystavilo bezpečnostnému riziku.

Brusel 20. novembra (TASR) - Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová vyjadrila v utorok "extrémne znepokojenie" v súvislosti s osudom významnej dohody medzi Spojenými štátmi a Ruskom, ktorá obmedzuje vyzbrojovanie ich armád raketami schopnými niesť jadrové zbrane. Varovala, že zrušenie takejto dohody by Európu vystavilo bezpečnostnému riziku, informovala tlačová agentúra AFP.

"Ak budeme postupovať smerom k odstráneniu tejto dohody, bezpečnosť Európy bude vystavená riziku, a my nechceme byť svedkami návratu k tomu, že európske územie bude bojiskom pre iné mocnosti, ako to bolo dlho v minulosti," vyjadrila sa Mogheriniová pred novinármi na margo náznakov, že Spojené štáty sa chystajú odstúpiť od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF).

"Nechceme sa vracať k takémuto napätiu, k takejto situácii a stále dúfame, že je priestor na záchranu tejto dohody a jej plnenie," dodala predstaviteľka EÚ popri zasadnutí ministrov obrany EÚ v Bruseli.

Spojené štáty v októbri oznámili, že chcú odstúpiť od INF, čo odôvodnili jej nedodržiavaním zo strany Ruska. Tamojší predstavitelia to odmietajú a varujú pred vyvolaním nových pretekov v zbrojení. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zatiaľ nepodnikla kroky, ktorými by spomínané rozhodnutie uviedla do praxe, pripomenula AFP.

Zmluvu INF podpísali 8. decembra 1987 sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan.