Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová po demisii Moralesa vyzvala Bolíviu na zdržanlivosť

Federica Mogheriniová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Násilné protesty, ktoré nasledovali po prezidentských voľbách si vyžiadali troch mŕtvych a viac ako 380 zranených.

Brusel 11. novembra (TASR) - Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová vyzvala v pondelok na "zdržanlivosť a zodpovednosť" v Bolívii po nedeľňajšej rezignácii prezidenta Eva Moralesa.

Podľa tlačovej agentúry AFP to Mogheriniová vyhlásila po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Evo Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe, ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje, ústavný súd však udelil Moralesovi v roku 2017 výnimku. Výsledky októbrových prezidentských volieb opozícia neuznala a Moralesa obvinila z volebných podvodov. Bolívijský prezident v nedeľu, po troch týždňoch demonštrácií, odstúpil zo svojej funkcie a avizoval konanie nových volieb. Násilné protesty, ktoré nasledovali po prezidentských voľbách si vyžiadali troch mŕtvych a viac ako 380 zranených.

„Chcela by som jasne vyjadriť naše želanie, aby všetky strany v krajine zachovali zdržanlivosť a zodpovednosť a viedli krajinu mierovou a pokojnou cestou k novým voľbám, k dôveryhodným voľbám, ktoré umožnia Bolívijčanom vyjadriť svoju demokratickú vôľu," povedala v mene EÚ pred novinármi Mogheriniová.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)